Het OM wil Karremans misschien vervolgen

Eind deze maand zal worden besproken of dat „opportuun” is.

Het Openbaar Ministerie overweegt voormalig Dutchbat-commandant Ton Karremans te vervolgen. Dat schreef Vrij Nederland op basis van „verschillende bronnen”.

Volgens de bronnen wordt de mogelijke vervolging van Karremans eind deze maand tijdens een bijeenkomst van de Landelijke Reflectiekamer besproken. Verschillende topmensen binnen justitie bespreken op die bijeenkomst volgens Vrij Nederland of het „opportuun” is om Karremans te vervolgen. Tegen de oud-commandant is in 2010 door nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica aangifte gedaan wegens genocide en oorlogsmisdaden.

Een woordvoerder van het OM in Arnhem bevestigde gisteren dat de Landelijke Reflectiekamer „ergens deze maand” over de zaak-Karremans zal spreken. Volgens de woordvoerder is het bespreken van de zaak in de Reflectiekamer onderdeel van het nog lopende feitenonderzoek binnen de zaak. De woordvoerder kon niet zeggen of een beslissing over de vervolging van Karremans dichtbij is.

De advocaat van Karremans, Geert-Jan Knoops, zegt in een reactie tegen Vrij Nederland dat de behandeling van de zaak in de Landelijke Reflectiekamer voor zijn cliënt “volstrekt nieuwe informatie is”.

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid toen de moslimstad door de Bosnisch-Servische generaal Mladic in 1995 werd veroverd. Hierna vermoordden diens soldaten meer dan 7.000 moslimmannen. Karremans heeft altijd verklaard dat hij niets vermoedde van het lot van de mannen. (NRC)