Het nieuwe wijn luchten

Jaren geleden kreeg ik eens in een luxe cassette de Clef du Vin aangereikt, een uitkomst voor de nieuwsgierige dan wel ongeduldige wijndrinker, zo werd mij beloofd. De punt van deze als een breed zakmes ogende uitvinding zou bestaan uit een speciale metaallegering die bij onderdompeling in de wijn deze liet ouderen, waarbij iedere seconde contact gelijk stond aan één jaar. Ook kon er het bewaarpotentieel van de wijn mee gemeten of getest worden wanneer deze op ‘persoonlijke’ smaak zou zijn. De traditioneel in hopeloze bewoordingen opgestelde gebruiksaanwijzing deed vermoeden dat de vanaf prijs van € 89,95 weggegooid geld was.

‘Hij is ontstaan uit een wetenschappelijke benadering verbonden aan de observatie van de tradities en gebruiken die gangbaar zijn in de wijnwereld.’ En ook de affiche dat de Clef du Vin was uitgevonden door een professor in de ‘chimie’ vond ik niet bepaald vertrouwenwekkend klinken. Inderdaad, het bleek een soort Tell Sell product. Zelfs nadat ik het hele apparaat een hele dag in een glas wijn had ondergedompeld proefde ik geen verschil. Ook aan de Clef du Vin zelf niet overigens.

Nu zijn er meer van dergelijke nouveautés. Vorig jaar mocht ik de Norm Wine Breather ( € 72,50) van het Deense designmerk MENU testen. Deze karaf met een speciale dop waarop de fles geplaatst dient te worden (klik hier voor de film), wordt toegejuicht door ‘een toonaangevend sommelier’ en laat ‘bitter en zuur van de wijn verdampen en zorgt ervoor dat tijdens het decanteren de juiste aroma’s te voorschijn komen.’ Bovendien tekent ‘deze gepatenteerde wijnbeluchter voor een zuurstoftoename van tussen de 740 en 940 procent’.

Tja. Ook maar eens aan de tand gevoeld dus. Om er vervolgens met Peter Gago, de chief winemaker van het Australische Penfolds , achter te komen dat de huis-tuin-en-keuken manier van decanteren minstens net zo goed werkt. Zijn wijnen schonk hij tijdens een proeverij gewoon over in een voor handen zijnde waterkaraf (….) om deze vervolgens weer terug te gieten in de fles. Dat doet hetzelfde. Wijn krijgt meer lucht. En meer lucht zorgt voor meer geur- en smaakexpressie.

Nu is het Gago-gegoochel met fles en karaf wellicht een wat omslachtige, tot knoeien uitnodigende handeling. Kan het simpeler, hetzelfde of meer effect sorteren en nog steeds voor visueel spektakel zorgen? Want van dat laatste moeten voornoemde gadgets het vooral hebben. Jazeker, meenden de uitvinders van het allernieuwste op design-beluchtingsgebied.

Op de Wine Professional, onze nationale wijnbeurs die afgelopen week tegelijkertijd met de Horecava in de RAI werd gehouden, mocht ik kennismaken met het Decantus Classic ‘wine aerating system’ (€ 68,50). Door de wijn door een soort perspex amfora met schoepjes en buisjes te gieten, treedt de wet van Bernoulli in werking waardoor er een wijn in het glas belandt met zachtere tannines, meer geur en meer smaak en gemiddeld 56 procent minder sulfiet. En zeker, het werkt. (Laat u niet afschrikken door de film.)

Een drietal vaderlandse restaurants van naam en faam blijkt volgens de website al overtuigd. En ik kan ook niet anders dan beamen dat er verschil te ruiken en te proeven is. Maar -op de Clef du Vin na - deden de andere methoden dat ook. Aan u verder de keuze. Wordt de Norm Breather de wijnbeluchtingsnorm voor u? Wilt u gaan decanteren met Decantus? Of gaat u ouderwets voor Gago?

    • Harold Hamersma