Het hele orkest speelt klas 6B

Van de boeken over invalmeester Mees Kees is een voorstelling gemaakt, De Grote Mees Kees Show.

Op de gang hoor je al lawaai alsof er twee schoolklassen zitten te wachten. Binnen zit de één wat te kletsen, een ander haalt zijn spullen tevoorschijn, er zit iemand omgedraaid grappen te maken met degene achter hem. Een schoolklas? Nee, het is een orkest van een stuk of zestig volwassenen, die hun instrumenten stemmen voor een belangrijke oefendag. Maar op deze woensdagochtend lijkt het orkest Holland Symfonia net een drukke klas 6b.

Schrijfster Mirjam Oldenhave voelt zich ook net zo zenuwachtig als Mees Kees, de hoofdpersoon van haar boekenreeks over de 19-jarige invalmeester, die op zijn eerste dag gebracht wordt door zijn moeder. Vandaag staat Mirjam voor het eerst oog in oog met het orkest waarmee ze de komende weken een stuk of vijftien keer De Grote Mees Kees Show speelt. „Ssst, sst”, sissen de orkestleden naar elkaar, als de dirigent begint te praten om de schrijver aan iedereen voor te stellen.

De Mees Kees Show bestond al een tijdje als kleine voorstelling, gemaakt door vier mensen. Mirjam vertelde dan het verhaal, terwijl haar illustrator Rick de Haas er tekeningen bij maakte die op een groot scherm te zien waren. Er waren maar twee acteurs: iemand voor het strenge schoolhoofd juffrouw Dreus en iemand die ‘alle kinderen’ speelde. Het plan voor De Grote Mees Kees Show kwam er dankzij de zoon van de artistiek leider van Holland Symfonia, een grote Mees Kees-fan. In januari zijn er twee openbare voorstellingen voor iedereen en een aantal voorstellingen voor scholen in Noord-Holland.

Het vertellen, de tekeningenshow en de strenge Dreus zijn gebleven, maar nu doen de orkestleden ook mee als leerlingen van 6b. „Ik had nachtmerries voor deze repetitie, hoor. Dan was ik mijn tekst kwijt en ging het hele orkest zitten zuchten en steunen”, vertelt Mirjam in de pauze. „Maar het viel mee, vanaf moment één waren de zenuwen weg. Wij met z’n allen tegen Dreus, zo voelde het meteen. Ik kreeg ook zin om te gaan klieren, als de dirigent even iets aan het uitleggen was.”

Het verhaal gaat over Mees Kees, die de klas moppen vertelt die ze moeten opschrijven (alsof het dictee is) en ze een dvd’tje van Spiderman laat kijken (natuurles, want Spiderman is een spin).

Voor de nieuwe voorstelling is er iets meer spektakel toegevoegd. Er vliegt een echte Spiderman door de zaal, een beatboxer begeleidt een rap van een van de leerlingen en een lesje topografie is een plaatjesraadspel voor de hele zaal. En er is natuurlijk het orkest, dat spannende klassieke muziek speelt, maar ook de gewone Mees Kees-liedjes. „De actrice die Dreus speelt en in de voorstelling een operalied over bloemetjes zingt, kan nu drie keer zo veel gas geven als normaal”, zegt Mirjam. „Gooi een tuba op die vrouw”, is een zinnetje uit de voorstelling – en dat kon nu bijna echt.

De Grote Mees Kees Show is zondag 15 januari te zien in Philharmonie Haarlem (uitverkocht) en zondag 29 januari in De Vest, Alkmaar. Inl. hollandsymfonia.nl

    • Thomas de Veen