Herstel coureur Kubica vertraagd na beenbreuk

De Poolse autocoureur Robert Kubica heeft vermoedelijk zijn scheenbeen gebroken nadat hij gisteren is uitgegleden op een glad wegdek in de buurt van zijn huis in de Italiaanse plaats Pietrasanta. De Formule 1-coureur is opgenomen in een ziekenhuis.

Kubica revalideert nog altijd van een zware crash begin 2011 tijdens de Rally van Andorra. Hij reed toen tegen een vangrail die zijn auto doorboorde. De Pool liep daarbij botbreuken en gescheurde pezen aan armen en benen op. Artsen vreesden dat één hand moest worden geamputeerd, waardoor hij zijn racecarrière zeker zou moeten beëindigen.

Maar Kubica boekte de afgelopen maanden zo veel vooruitgang in zijn revalidatieproces, dat de Italiaanse chirurgen die hem behandelen ervan overtuigd zijn geraakt dat de Poolse autocoureur zou kunnen terugkeren in de Formule 1.

Hoewel er nog geen officiële verklaring is uitgegeven, gaat men er vanuit dat Kubica net als bij het eerdere ongeluk in Andorra gisteren zijn rechterbeen gebroken heeft. De Pool zou sowieso de start van het komende raceseizoen moeten missen. De nieuwe verwondingen werpen hem verder terug in zijn herstel.

Kubica werd vorig seizoen na zijn rallyongeluk bij de renstal Lotus vervangen door Nick Heidfeld, die op zijn beurt moest wijken voor Bruno Senna. Voor dit seizoen heeft Lotus de Fin Kimi Räikkönen als vervanger van Kubica aangetrokken.

Eerder op de dag had Ferrari in een officiële verklaring geruchten ontkend dat de Italiaanse renstal van plan is Kubica later dit seizoen jaar te testen. Volgens de Italiaanse teambaas Stefano Domenicali klopt dit niet. „Hij is een geweldige coureur die heel ernstig gewond is geraakt en er alles aan doet om zijn oude leven weer op te pakken. Voordat we gaan nadenken over wat al dan niet kan, moeten we eerst afwachten hoe dat verloopt”, zei Domenicali nog voor de Pool gisteren weer een been brak.