Geen begrafenis, Kim Jong-il wordt permanent tentoongesteld

Het lichaam van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il ligt opgebaard in het Kumsusan Paleis der Herinnering in Pyongyang. Foto AFP / Noord-Koreaanse tv

Het lichaam van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il wordt niet ter aarde besteld, maar permanent aan het publiek getoond in het herdenkingspaleis in Pyongyang waar ook zijn vader Kim Il Sung ligt. Het gebalsemde lichaam van Il komt te liggen in het herdenkingspaleis Kumsusan.

Kim Il-sung, die in 1994 overleed, werd in 1995 eveneens in het paleis opgebaard. Kim Jong-il overleed op 17 december aan een hartaanval. Zijn jongste zoon Kim Jong-un is naar voren geschoven als diens opvolger en wordt bijgestaan door zijn meer ervaren oom en tante.

Het staatspersbureau KCNA meldde vanochtend tevens dat een standbeeld van Kim Jong-il wordt opgericht en portretten van de overleden leider worden opgehangen. Daarnaast worden overal in het land ‘torens van zijn onsterfelijkheid’ gebouwd.

    • Jules Seegers