Franse journalist gedood bij aanslag Syrië

People run to help a man lying on the ground after a rocket attack on January 11, 2012, in the western city of Homs, 162 kms north of Damascus. A Western journalist was killed and a number of other reporters were wounded when a rocket exploded as they covered a story in the Syrian city of Homs, a witness told AFP. The journalists were in Homs, one of the major hot spots of the 10-month-old uprising against President Bashar al-Assad, on a visit organised by the authorities. AFP HOTO/JOSEPH EID AFP

Een Franse cameraman is gisteren gedood in Syrië, toen het journalistengezelschap waarmee hij naar de stad Homs reisde met granaten werd aangevallen.

De Fransman, Gilles Jacquier, die voor France 2 werkte, is voor zover bekend de eerste Westerse journalist die is gedood in Syrië. De reis met ongeveer vijftien journalisten werd door de Syrische regering gefinancierd. De journalisten maken deel uit van een zeer selecte groep, want Syrië laat nauwelijks buitenlandse journalisten toe. Een onbekend aantal Syrische journalisten is de afgelopen maanden gedood of gemarteld.

Jens Franssen, een Belgische journalist die met vier andere VRT-journalisten ook naar Homs reisde, heeft verteld dat drie of vier granaten heel dicht bij hen insloegen. De Belgische journalisten bleven ongedeerd.

Het is onduidelijk wie er achter de aanslag zit. Volgens de Syrische regering is de aanval, waarbij ook acht Syriërs werden gedood, uitgevoerd door „terroristen”. Tegenstanders van president Bashar al-Assad hebben een onafhankelijk onderzoek geëist. Zij verdenken het regime ervan achter de aanval te zitten.

Enkele uren eerder had Assad zich onverwachts laten zien bij een bijeenkomst van duizenden aanhangers in de Syrische hoofdstad Damascus. Hij zei dat „het complot” tegen het regime in zijn laatste fase is beland. Afgelopen dinsdag hield Assad een twee uur durende toespraak waarin hij eveneens van een buitenlands complot sprak. President Assad liet zich tot deze week weinig zien, de toespraak was zijn eerste in zes maanden.

De VN schatten dat sinds het begin van de Syrische opstand al meer dan 5.000 mensen zijn gedood. (AP)