Espresso met Michelle Obama

First Lady Michelle Obama liet tijdens een interview met CBS weten dat ze het zat is dat mensen haar omschrijven als ‘een zwarte boze vrouw’. Een dag later biedt ze mij een espresso aan in het Witte Huis. ‘En?’ vraagt ze als ik een slokje heb genomen.

Foto Reuters / Jonathan Ernst

Verrassing

First Lady Michelle Obama liet tijdens een interview met CBS weten dat ze het zat is dat mensen haar omschrijven als ‘een zwarte boze vrouw’. Een dag later biedt ze mij een espresso aan in het Witte Huis. ‘En?’ vraagt ze als ik een slokje heb genomen. Ik wil klagen over de roostertonen die overheersen, maar iets in de blik van Michelle Obama doet mij van gedachten veranderen. Ik prijs de espresso en vraag de First Lady of zij verantwoordelijk was voor het ontslag van voormalig stafchef Rahm Emanuel. ‘Daar is helemaal niks van waar,’ antwoordt de First Lady. En hoe zit het met de maandag vertrokken stafchef Bill Daley? ‘Het was een verrassing voor iedereen,’ zegt ze. ‘Nou ja, voor bijna iedereen.’

In het boek van New York Times-verslaggeefster Jodi Kantor wordt Michelle Obama geportretteerd als een soort stille kracht achter de schermen, die vaak ruzie krijgt met de adviseurs van president Obama. ‘Barack is soms te lief,’ zegt de First Lady. ‘Ik grijp dan in.’ Kan ze een voorbeeld noemen? ‘Hillary Clinton,’ antwoordt ze. ‘Ze loopt de deur plat en doet dan alsof ze thuis is.’ Michelle Obama neemt een slokje espresso. ‘Sterker: ze doet gewoon alsof ze hier nog woont. ‘Ik zeg dan tegen Barack: “Waar moet een minister van Buitenlandse Zaken zijn?”’ Heeft ze Clinton het huis uitgezet? ‘Ze heeft haar reisje naar Burma aan mij te danken, ja.’

    • Ernest van der Kwast