Energieke rap

hiphopKraantje Pappie: Crane

De afgelopen maanden maakte Groningse rapper Kraantje Pappie indruk op de Nederlandse podia met zijn energieke optredens. Nog voor dit officiële debuut verscheen, was live al duidelijk dat de combinatie van zijn opzwepende raps met de harde beats van drum-’n-bass-collectief Noisia, ook uit Groningen, er één was om van te watertanden. Kraantje Pappie is in zijn raps spitsvondig en steeds creatief. Zijn rapstijl verandert mee met de muziek, of het nu gierende dubstep is of ontspannen hiphopfunk. Van rappe woordspelingen in de elektronische feesttrack Barkeeper tot rustig rollende seksteksten in het vieze, funky Bootycall.

Veel beats waar Kraantje Pappie op dit album overheen rapt, combineren het ritme van hiphop met de harde elektronische geluiden uit de dance. Op die frisse, heldere muziek toont de rapper zich een artiest die van een kater, een groupie, een klaploper en zijn eigen carrière puntige verhaaltjes kan maken. Hij is nergens gemakzuchtig. De rapper gaat dit jaar ongetwijfeld voort met zijn zegetocht langs het Nederlandse livecircuit. Gaat dat zien.

Kraantje Pappie staat dit weekend op Noorderslag.

    • Saul van Stapele