Egypte vraagt IMF officieel om financiële steun

Caption: A woman leaves a currency exchange office in central Cairo in this February 9, 2011 file photo. Faced with economic threats on several fronts, Egypt's government appears unable to come up with a coherent policy response as the country heads into a long election period which may make decisions even more difficult. Rising food prices, tumbling foreign reserves and a looming government budget crunch are all complicating the government's efforts to deal with the worst civil unrest since President Hosni Mubarak was toppled in February. To match Analysis EGYPT-ELECTIONS/ECONOMY/ REUTERS/Dylan Martinez/Files (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS ELECTIONS) Een vrouw verlaat een wisselkantoor in Kairo, 8 februari 2011. Foto Reuters / Dylan Martinez

Egypte heeft het Internationaal Monetair Fonds formeel verzocht om een gesprek over een mogelijk financieringsprogramma. Het land, dat zowel de internationale reserves als de inhoud van de schatkist het afgelopen jaar heeft zien slinken, is op zoek naar middelen om de verzwakte economie te ondersteunen.

Naar verwachting zullen het IMF en de Egyptische autoriteiten op 15 januari beginnen met de eerste gesprekken. Tegenover persbureau Reuters laat een woordvoerder van het IMF weten dat de gesprekken een “eerste stap” zijn in “het proces dat mogelijk leidt tot financiële steun”, al zullen de onderhandelingen nog maanden kunnen duren. Volgens analisten heeft Egypte zeker steun ter waarde van vijftien miljard dollar nodig om een financiële crisis te voorkomen.

De zegsman wilde niet bevestigen of de gesprekken zouden gaan over een eerder genoemd hulppakket van drie miljard dollar voor een periode van achttien maanden. Vorig jaar kwamen het IMF eenzelfde steunpakket overeen, maar de militaire leiders die hem in februari schrapten de overeenkomst vanwege de aanhoudende politieke onrust.

Reserves noodlijdend Egypte slonken afgelopen jaar

Begin deze maand werd bekend dat de internationale reserves van Egypte een recordlaagte bereikt hadden. Vorig jaar daalde deze met ruim twee miljard dollar naar 18,1 miljard. De interim-regering in Kairo gebruikte de twee miljard dollar om de Egyptische pond, die onder druk staat door een slechte economie, te ondersteunen. Eind december maakte premier Kamal El Ganzouri ook bekend dat de bodem van de Egyptische schatkist in zicht kwam doordat er bijna niks terecht is gekomen van de financiële hulp die de internationale gemeenschap Egypte vorig jaar had beloofd.

Egypte heeft te maken met een stagnerende economie onder andere door de aanhoudende onrust in het land. Hierdoor is de voorheen zeer winstgevende toeristische sector grotendeels ingestort. Ook verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s in december voor een tweede keer de kredietwaardigheid van Egypte en waarschuwde het bedrijf dat als de politieke instabiliteit in het land zou aanhouden de rating nog verder zal dalen. Hoe lager de rating, hoe moeilijker een land geld kan lenen op de financiële markten, omdat het risico dat de schulden niet ingelost worden groter wordt.

    • Hans Klis