Een verbod op qat. Heeft dat zin?

A Yemeni vendor displays qat leaves, a popular local mild narcotic plant, for sale at an outdoor market in the Yemeni capital Sanaa on January 2, 2012. Most Yemeni men are known to chew the mild stimulant on daily basis while a growing number of women seem to be starting to follow suit. AFP PHOTO/ MOHAMMED HUWAIS AFP

Te veel Somaliërs in Nederland hebben geldproblemen en integreren niet, omdat ze te veel en te vaak qat kauwen. Daarom kondigde minister Gerd Leers (Integratie, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer aan dat qat op lijst 2 van de Opiumwet komt te staan, waar ook hasj en wiet op staan. De handel in qat en het bezit ervan worden voortaan actief bestreden, zegt Leers. Hoe groot is het probleem dan? En heeft een verbod wel zin?

    • Annemarie Kas