Een nieuwe camera die 'levende' foto's maakt

Gadget

Lytro, fotocamera Gezien op: Consumer Electronics Show, Las Vegas. 399 dollar.****

Het is vreemd, het is vierkant en je maakt er ‘levende’ foto’s mee die je naderhand nog scherp kunt stellen: de Lytro. Er is al veel gesproken over deze camera, maar op de Consumer Electronics Show kun je een vroege versie van toestel uitproberen. Op de foto’s die je met een Lytro maakt is naderhand nog het focuspunt aan te passen. Dat kan de maker van de foto doen, maar ook degene die de afbeelding (online) bekijkt. Het resultaat is een ‘levend’ plaatje met een bijzonder apparaat.

Hoe het werkt: een light field camera legt meer informatie vast dan een reguliere camera: de richting van de lichtbundels wordt opgevangen in een nieuw soort sensor. Gewone camera’s tellen al het licht bij elkaar op en interpreteren op één manier. Door slimme software worden die extra gegevens opgeslagen samen met de gewone pixels. Het stelt je in staat om naderhand nog niet-destructieve bewerkingen op het beeld te doen.

De techniek is al een paar jaar oud, maar nu voor het eerst toegepast in een consumentencamera. In dat jaar waren nog supercomputers nodig om de lichtbundels te berekenen, tegenwoordig past de technologie in een apparaat met de omvang van een doosje tandpasta.

Op de beursvloer werkt Lytro werkt naar behoren. Voor het juiste resultaat moet je wel foto’s maken met een groot verschil in diepte; bijvoorbeeld van een persoon die naar de camera wijst. Het scherm is piepklein en de knoppen (voor zoom) zijn erg goed verstopt onder het grijze oppervlak.

Dat ziet er sierlijk uit, maar echt intuïtief werkt het niet, net zoals de bedieningsmenu’s. Lytro wil de testfoto’s niet publiek maken voordat het toestel in de winkels ligt, hoewel daar weinig mis mee leek te zijn.

Dat mag de pret – en de prijs – niet drukken: 399 dollar voor de instapversie met 8 GB geheugen, goed voor 350 foto’s. De 16 GB variant kost 499 dollar. De Lytro ligt als gezegd nog niet in de winkels maar is al wel te bestellen op de Lytro-site.

Marc Hijink

    • Marc Hijink