ECB laat rente op 1,0 procent - Draghi verwacht ‘geleidelijk economisch herstel eurozone’

Mario Draghi, President of the European Central Bank approaches a press conference in Frankfurt, Germany, Thursday, Dec.8, 2011. The ECB announced to lower their key interest rate by 25 basis points to one percent. (AP Photo/Michael Probst) Mario Draghi besloot vandaag de rente gelijk te houden, geheel volgens verwachting. Foto AP

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn voornaamste rentetarief vanmiddag zoals verwacht gehandhaafd op 1,0 procent. In een verklaring noemde bankpresident Mario Draghi het verwachte economische herstel als argument.

De afgelopen maanden verlaagde de ECB de rente met 0,25 procent en nam de bank verschillende maatregelen om de bankensector te ondersteunen. Analisten verwachten voor de komende maanden verdere verlaging van de rente, zo meldt persbureau Dow Jones.

Rentebesluit was unaniem

Tijdens de persconferentie laat Draghi weten dat het rentebesluit unaniem was. Hij verwacht voor het komende jaar een geleidelijk economisch herstel voor de eurozone en ziet tekenen van “stabilisering op lager niveau”. Wel benadrukt de president dat er aanzienlijke risico’s zijn die de economische verwachtingen beïnvloeden, en de kans op verdere verslechtering is groot. Dit komt vooral door de spanningen op de Europese schuldmarkten.

Temidden van de moeizame economische ontwikkelingen wordt voor de komende maanden een inflatie van 2 procent verwacht door de ECB, die daarna langzaam zal dalen, aldus Draghi.

Driejaarslening om kredietcrisis te voorkomen is een succes

Draghi noemt de driejaarsoperatie van de ECB die in december is gestart een succes. De bank heeft vorige maand 489,2 miljard gepompt in banken binnen de eurozone in een poging de financiële markten tot rust te brengen en een kredietcrisis te voorkomen. Draghi verklaart het succes als volgt:

“De banken die gebruik maakten van de liquiditeitsvoorziening zijn over het algemeen niet degenen die geld stallen op de depositofaciliteit. Het geld dat met de leningen werd verstrekt, circuleert volgens hem in de economie.”

Het gaat om geld met een looptijd van drie jaar. De ECB gaf tot nu nooit leningen uit met een looptijd langer dan dertien maanden. De langere leenperiode moet de markten verzekeren dat banken hun financiering de komende jaren op orde kunnen krijgen. Nou Wellink uitte zich kritisch over deze maatregel.

Overheden moeten bezuinigingen doorzetten

Verder benadrukte Draghi dat overheden moeten doorgaan met hun bezuinigingsplannen om tot economisch herstel te komen. Wat betreft Griekenland wilde de bankier geen commentaar geven over de bijdrage van de private sector, of hoeveel banken moeten afschrijven op Griekse staatsobligaties.

Verdere versoepeling wordt verwacht in februari

De Italiaan Draghi is de opvolger van de 1 november teruggetreden Fransman Jean-Claude Trichet. Tobial Blattner, analist bij Daiwa Capital Markets blikt verder vooruit op het te verwachten beleid van de ECB.

“Er is kans dat Draghi hint op verdere versoepeling van het beleid in februari of maart als de komende weken zou blijken dat de economische activiteit in de eurozone sterker dan verwacht afneemt”.

Eerder vandaag besloot de Bank of England zijn belangrijkste rentetarief op 0,5 procent te houden. De Britse centrale bank zei daarbij zijn obligatie-inkoopprogramma ongewijzigd voort te zetten. Vorige maand verlaagde de ECB de rente nog met 25 basispunten.

    • Annemarie Coevert