Dweilorkesten zijn hot, dankzij Romney

De complimenten van de republikein Mitt Romney komen voor de dweilorkesten op een goed moment.

Want het schaatsen krijgt kritiek vanwege oubolligheid.

27-12-2009, Heerenveen. Thialf stadion Foto Bas Czerwinski

Zijn telefoon staat niet stil sinds de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney eerder deze week de Nederlandse dweilorkesten bij het schaatsen „de beste ter wereld” noemde. „Q-Music kan elk moment bellen voor een live-uitzending”, zegt Ruud Bakker, bandleider van dweilorkest Kleintje Pils.

Romney, die gisteren de republikeinse voorverkiezing in New Hampshire met ruime voorsprong won, complimenteerde tijdens zijn campagne de op zijn hoofdkwartier in Manchester (New Hampshire) aanwezige Nederlandse studenten met hun geweldige ‘Umpa Bands’.

„Ik kende de man niet”, zegt Bakker. „Van zijn politieke ideeën weet ik niets.” Maar toen hij met Kleintje Pils in 2002 voor de Winterspelen van Salt Lake City werd uitgenodigd, was Romney de baas van het organisatiecomité. Mede door het dweilorkest is de ijsbaan waar zij speelden uitgeroepen tot ‘Best Venue of the Games’. „Romney is ons blijven volgen en voor Vancouver 2010 zaten we samen in de Amerikaanse tv-show van Stephen Colbert. Hij kent ons, weet hoe we het publiek kunnen opzwepen. Dat vindt hij blijkbaar mooi.”

De complimenten van Romney, te zien op YouTube, komen voor de dweilorkesten op een gunstig moment. Steeds vaker klinkt de laatste tijd kritiek op het oubollige karakter van het schaatsen, met zijn overvloed aan Hollandse folklore. „De amusementswaarde is niet geweldig met lange pauzes en dweilorkesten”, zei directeur communicatie Dig Istha namens EK-sponsor Essent afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad.

„Stevige beat tijdens het rijden in plaats van dweilorkesten”, adviseerde Ireen Wüst vorig jaar al tijdens de EK shorttrack in Thialf. „Voor ons zijn de uitspraken van Romney een verrassend cadeautje”, zegt Bakker.

Hebben de dweilorkesten bij het schaatsen hun langste tijd gehad? „Welnee. Schaatsen is in Nederland een echte volkssport met een lange traditie. Dat moet je niet zomaar overboord zetten. Waarom zou je? Twee miljoen mensen zitten zondagmiddag voor de buis te genieten van Sven, Jan en Ireen. Zeker bij zo’n heroïsch buitentoernooi als in Boedapest”, zegt Bakker. „De mensen die erbij waren hadden een topweekend. Ze bleven juichen en zingen. De sfeer op de ijsbaan in Boedapest was heel anders geweest zonder Kleintje Pils. Volgens mij zit niemand te wachten op grote veranderingen in het schaatsen.”

Kleintje Pils speelt al sinds 1975 en over de hele wereld. Van Elfstedentocht (het bruggetje bij Bartlehiem) tot Olympische Spelen, van WK voetbal tot de opening van het nieuwe station in hun thuisbasis Sassenheim. Na 37 jaar vindt het dweilorkest het nog steeds leuk, zegt Bakker lachend. „Een topsporter moet rond zijn 35ste stoppen, maar wij kunnen doorgaan. We zijn allemaal gek van onze hobby. En overal waar we komen, zetten we Nederland op de kaart. Dit is pure Holland-promotie: klompen, kaas en Kleintje Pils.”

Samen met de Blauhûster Dakkapel uit Sneek, die op 3 november van dit jaar zal stoppen, en de Heerenveense Glasblazers verdeelt Kleintje Pils al jaren de grote schaatstoernooien.

„Wij doen de meeste buitenlandse wedstrijden en de Friese orkesten spelen wat vaker bij wedstrijden in Heerenveen”, zegt Bakker. „Maar wij stonden laatst ook bij de NK sprint in Thialf. En bij de WK afstanden, eind maart, doen wij een dag en zij een dag. Zo hebben we allemaal een puntje van de taart.”

Hun populairste nummer, bij de afgelopen EK in Boedapest? „Wie Kleintje Pils zegt, denkt meteen aan Aïda: lalalala-lalalá-lala.” Op dit moment zijn ook California Dreaming van The Mamas and The Papas, Sweet Caroline van Neil Diamond en Happy Together van The Turtles heel erg populair. Alle drie Amerikaanse nummers. „Misschien hebben we daarom wel fans daar.”

Dan moet Bakker het telefoongesprek abrupt afbreken: Q-Music belt. Dweilorkesten zijn hot, met dank aan Mitt Romney.

    • Maarten Scholten