Docu: hoe een geheim Joegoslavisch ruimteprogramma JFK redde

De onthulling van een van de grootste geheimen van de space race tussen de Amerikanen en de Sovjets tijdens de Koude Oorlog. Zo wordt de documentaire ‘Houston, we have a problem’ aangekondigd.

Toegegeven, de titel is niet bijster origineel maar de inhoud belooft des te beter te zijn. Samengevat: ruimtevaartpionier Herman Potočnik hield logboeken bij van zijn werk. Die werden nooit openbaar gemaakt, maar na WOII door Joegoslavië gebruikt om een ruimtevaartprogramma op te starten.

Josip Broz Tito had immers ruzie gekregen met Jozef Stalin en de Joegoslavische leider wilde wel betrokken blijven bij de in die tijd belangrijke space race. Alleen niemand wist daar van omdat Tito niks zei en de rest van de wereld keek alleen maar naar waar Amerika en de Sovjet-Unie mee bezig waren.

In 1960 kreeg de CIA reuk van het Joego-programma. De staat was weliswaar communistisch, maar Tito was niet vies van wat welvaart. Plots verkocht hij in maart 1961 zijn complete ruimtevaartprogramma aan de regering van John F. Kennedy, die twee maanden later aankondigde dat Amerika naar de maan ging. En zo werd het gezicht van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma gered nadat de Russen al het eerste levende wezen en daarna de eerste mens de ruimte in schoten.

http://youtu.be/EfJiNPZ38kY

‘Houston, we have a problem’ onthult naar eigen zeggen hoe partizanenleider Tito de grootste geheime en ondergrondse ruimtevaartbasis in Europa bouwde. Deze ging door het leven als Object 505 dat onder de luchtmachtbasis in Željava lag. Helaas is verdere info over de docu schaars.

    • Jules Seegers