Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Zorg

De uitzichtloze Mexicaanse drugsoorlog

Vijf jaar geleden startte de Mexicaanse president Felipe Calderon een offensief tegen de georganiseerde misdaad en de drugshandel. Ondanks de inzet van 45,000 militairen vielen sinds 2006 zeker 45,000 doden in de strijd tegen de drugskartels en lijkt de toevoer van drugs aan de Verenigde Staten ongehinderd te zijn gebleven. Het afgelopen jaar vielen in de eerste negen maanden al 12.903 doden, een stijging van 11 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
Een man tekent de contouren van een lichaam tijdens een demonstratie tegen drugsgeweld op de campus van de Monterrey Institute of Technology, 9 januari 2012.
Daniel Becerril / Reuters
Het lichaam van een vermoorde gevangenisbewaker bij een supermarkt in Monterrey op 13 december 2011. Hij werd buiten zijn dienst door gewapende mannen belaagd. De daders lieten een dreigbrief achter.
Reuters
Een gewonde taxichauffeur ligt achter zijn auto in Acapulco op 18 februari 2011. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Gewapende mannen schoten hier op tientallen mensen, waaronder zes taxichauffeurs en staken achttien auto's, een huis en een kantoor in brand.
Reuters
De handen van een lichaam in een van de vele achtergelaten auto's in en rond een druk kruispunt in Guadalajara, 24 november 2011. Volgens de autoriteiten zouden hier meer dan twintig lichamen achtergelaten zijn als een waarschuwing zich niet te mengen in de zaken van de drugskartels.
Alejandro Acosta / Reuters
Een man rouwt om de dood van zijn familielid, die samen met twee anderen, verminkt en onthoofd boven een snelweg in Acapulco opgehangen werden op 9 januari 2011.
Familieleden rouwen om de moord op een jonge man door onbekende gewapende mannen in Acapulco, de tweede stad van Mexico. De stad , voorheen een Mexicaans Mekka voor Hollywood-sterren, staat nu bekend als moordstad. Afgelopen jaar verdriedubbelde het aantal drugsgerelateerde moorden naar 900, in vergelijking met voorgaande jaren.
Tomas Bravo / Reuters
Mensen op een plaats delict in Acapulco, een van de velen zoals de stad die heeft leren kennen de afgelopen jaren. Hier kwam op 18 oktober vorig jaar een jongen om nadat hij werd doodgeschoten door gewapende mannen.
Tomas Bravo / Reuters
Klaprozen, beter bekend als papaverplanten, die de grondstof leveren voor heroïne op een illegale plantage in Sierra de Culiacan. Mexicaanse soldaten kammen het platteland door op zoek naar dit soort plantages. Mexico is hard op weg de grootste concurrent van Afghanistan te worden, de grootste heroïne producent ter wereld.
Bernardo Montoya / reuters
Een forensische onderzoeker aan het werk in een woning in Zapopan waar op 11 januari 2012 de lichamen van een vrouw, man en hun vijf kinderen werden gevonden.
Alejandro Acosta / Reuters
Vrienden en familie rouwen om de dood van tiener Sotero Reyes Ricario in Ciudad Juarez, Mexico. Hij was een van de veertien dodelijke slachtoffers die vielen bij een schietpartij bij een verjaardagsfeestje.
Op 16 augustus 2011 werden twee mannen in Acapulco bij het Caleta-strand doodgeschoten bij een drugsgerelateerde aanval.
Bernandino Hernandez / AP
Op deze plek in Mazatlan kwamen twee mannen om het leven toen gewapende mannen in een auto het vuur op hen openden.
Reuters
Forensische experts werken bij een pas ontdekt graf op het terrein van de Studenten Federatie van Guadalajara in Guadalajara op 14 december 2011. De autoriteiten troffen hier bij onderzoek twee lichamen aan nadat vier studenten en een van hun ouders vermist raakten.
Alejandro Acosta / Reuters
Het lichaam van een vermoorde man bij Acapulco. Sinds de start van het Mexicaanse regeringsoffensief in 2006 tegen de drugskartels zijn zeker 45 duizend mensen omgekomen. Mexico is de grootste leverancier van marihuana aan de Verenigde Staten.
Bernandino Hernandez / AP
Politieagenten staan bij het lichaam van een dode vrouw dat door een drugskartel is gewikkeld in plastic zakken en witte textiel. Deze foto werd genomen op 7 december 2011 in de Iztapalapa-buurt in Mexico City. Begin deze maand riep het La Familia drugskartel op tot een een maand durend staakt-het-vuren, om te laten zien dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het geweld in het noorden van Mexico.
Alejandro Dias / Reuters
De lichamen van een grootmoeder en haar kleinkind. Zij en nog een van haar kleindochters kwamen om bij een drugsgerelateerde aanval in Acupulco, Mexico, maart vorig jaar.
Pedro Pardo / AFP