Claimemissie UniCredit stuit op problemen

De banken die de claim-emissie van 7,5 miljard euro van UniCredit hebben gewaarborgd, zouden wel eens een hartversterkertje kunnen gebruiken. De aandelenuitgifte van de Italiaanse bank heeft geleid tot een forse uitverkoop, waardoor de beurskoers nu gevaarlijk dicht in de buurt is gekomen van de uitgiftekoers van 1,94 euro. Door een verdere koersdaling kunnen de 26 banken, die de emissie hebben gegarandeerd, worden opgescheept met grote hoeveelheden ongewenste aandelen. Dat is pijnlijk, maar hoeft geen ramp te zijn.

Om te beginnen is de emissie nog niet mislukt. Eén oorzaak van de uitverkoop van afgelopen week was dat paniekerige Europese beleggers minder risico wilden lopen in Italië. Maar de met veel schulden kampende publieke stichtingen die een groot deel van UniCredit bezitten, hebben eveneens hun belangen in de bank omlaag gebracht. Daardoor zijn beleggers nu in de verleiding gekomen om aandelen van UniCredit te kopen tegen ongeveer een kwart van de vermoedelijke boekwaarde van de bank aan het eind van het jaar. Nadat de beurskoers op 9 januari een dieptepunt van 2,20 euro had bereikt, zijn de aandelen weer 15 procent in waarde gestegen.

De meest waarschijnlijke uitkomst is dat een meerderheid van de aandeelhouders het aanbod aanvaardt, waarna de banken de resterende aandelen mogen plaatsen. Dat moet haalbaar zijn. Mediobanca, dat samen met Bank of America Merrill Lynch leiding geeft aan de uitgifte, heeft met succes de 5 en 6 procent van de aandelen geplaatst die vorig jaar respectievelijk waren overgebleven bij de claimemissies van UBI Banca en Banca Popolare di Milano.

Maar als de beurskoers van UniCredit uitkomt beneden de uitgiftekoers, kunnen de waarborgende banken blijven zitten met bijna alle nieuwe aandelen. Dat zou pijnlijk zijn. Bank of America Merrill Lynch en Mediobanca hebben ieder 10 procent van de uitgifte voor hun rekening genomen – wat neerkomt op 670 miljoen euro. Als ze gedwongen zouden worden die aandelen tegen een verlies af te nemen, zou de schade ver uitkomen boven de 250 miljoen euro die UniCredit de banken betaalt aan vergoedingen.

De banken zouden de aandelen kunnen vasthouden en wachten op een opleving van de beurskoers. Maar als ze de aandelen tegen de marktwaarde in de boeken opnemen, zal dit van invloed zijn op hun winst en een wissel trekken op het kapitaal. De waarborgende banken kunnen proberen hun posities af te dekken, maar het huidige verbod in Italië op het zogenoemde short selling (speculeren op een koersdaling) maakt dit lastig. De beurskoers van UniCredit daalde vorige week bijna 40 procent, de bankenindex 6.

Alles bij elkaar staan UniCredit en zijn aandeelhouders voor een paar zware weken. Maar de echte verliezers zijn andere Europese banken die ook nieuw kapitaal moeten zien binnen te halen.

George Hay

Vertaling Menno Grootveld

    • George Hay