CES 2012: Intel smartphone houdt het koel

Van buiten lijkt Intels referentie smartphone op de iPhone 4, maar het gaat om de nieuwe chip die erin zit..

Naast de  voorspelde hoosbui aan ultrabooks (platte laptops à la de MacBook Air) presenteert chipfabrikant Intel in Las Vegas een Android smartphone met een Intelchip. Het is een werkend prototype op basis waarvan andere fabrikanten, zoals Motorola en Lenovo straks hun eigen Android-toestellen gaan uitbrengen.

De Intel-medewerker in het onderstaande filmpje laat de toeschouwers het eerste prototype voelen. Het ziet er wat raar uit, maar andere telefoons worden vaak bloedheet als je er een high definition filmpje op bekijkt of een spelletje op speelt. Inderdaad blijft Intels Z2460-platform (1,6 GHz chip op basis van 35 nm technologie, ook bekend als ‘Medfield’) er koud onder.


[die interactieve 360 graden video is hier te bekijken, bij Immersive Media]

Intels ontwerp lijkt enigszins op een iPhone 4, maar binnenin voltrekt zich een kleine revolutie. Intel mag dan heer en meester zijn op de pc-markt, de chipfabrikant heeft hoegenaamd niets te zeggen in de snelstgroeiende elektroncia-tak: smartphones en tablet pc’s. Al beloofde de fabrikant al in 2008 chips voor smartphones, tot nu toe daar hadden telefoonfabrikanten geen oren naar. Ze kozen allemaal voor zuinige processors met een ARM-architectuur. Intel belooft nu 8 uur gesprekstijd, evenveel als de iPhone 4S.

Intel heeft zich een paar keer verslikt in smartphone-revolutie. Zo besloot de chipfabrikant samen met Nokia besturingssysteem MeeGo te bouwen, maar dat bleek een doodlopende weg. Nokia verloor snel terrein aan Apple en Google en besloot samen te werken met Microsoft. Intel sloot op zijn beurt een coalitie met Google. De eerste prototypes met Intel Inside draaien dus op Googles besturingssysteem Android.

iPhone met  Intel Inside?

Maar de chip draait ook op Window en kan in theorie ook de Apple iPhone een Intel-chip aan. “We spreken met alle partijen”, zegt Dave Whalen, die leiding geeft aan Intels Ultra Mobility Group. Maar Apple heeft geïnvesteerd in zijn eigen chipontwerpen op basis van ARM en streeft er bovendien naar zoveel mogelijk onderdelen in eigen hand te houden.

Het zal nog enkele maanden duren voordat de eerste smartphones met een Intel-chip te koop zijn; er gaat veel tijd zitten in het testen van toestellen op de mobiele netwerken. Whalen waagt zich niet aan voorspellingen over marktaandeel. “We zijn nieuw in deze markt. Eerst maar eens zorgen dat de toestellen beschikbaar zijn.” Vermoedelijk zullen volgende maand, op het Mobile World Congress in Barcelona, meer concrete aankondigingen volgen. Dat is ook wel nodig, want Lenovo en Motorola zijn zeker niet de grootste telefoonmakers.

Meer details over de Atom-chip:  bij Intel.

    • Marc Hijink