CDA Limburg wil geen linkse koers

Limburgse CDA-politici dreigen met een afsplitsing van hun partij. Zij vrezen dat de partij te links en te centralistisch wordt door de politieke heroriëntatie onder leiding van partijvoorzitter Peetoom. Enkele Limburgse CDA’ers spelen hun dreigement uit in een poging het lopende interne debat over de partijhervormingen te beïnvloeden.

„Dit zijn breed levende opvattingen in het CDA Limburg”, aldus het Limburgse Statenlid Jeu Titulaer. „Het is een gedachte die in strategisch overleg hier in Limburg geregeld passeert”, zegt zijn collega John Verhoijsen.

Beide zeggen dat de Limburgse CDA-prominent René van de Linden, al langer gecharmeerd van een CSU-achtige autonomie voor het CDA Limburg, het idee de laatste maanden informeel in christendemocratische kringen in Limburg heeft ingebracht.

In het Algemeen Dagblad zegt Van der Linden vandaag dat hij „het hoofdkantoor in Den Haag” heeft verwittigd van de Limburgse discussie over een afsplitsing.

In Limburg bestaat de vrees dat het CDA de band met het Limburgse electoraat verliest. Het CDA in Limburg is traditioneel een machtig christen-democratisch bolwerk en werd in 2010 bijna gehalveerd door het succes van de PVV. Gisteren werd bekend dat het Strategisch Beraad van de partij, dat volgende week een discussiestuk publiceert over de partijkoers voor de komende jaren, denkt aan het aanpakken van de hypotheekrente en omarming van de multiculturele samenleving. „We moeten geen AR of ChristenUnie-plus worden natuurlijk”, aldus Titulaer.

Het feit dat vicepremier Verhagen, in Limburg geboren, zijn claim op het partijleiderschap heeft moeten intrekken speelt ook een rol, aldus Titulaer, en de vrees dat door een centralisatie van het partijbestuur ‘het Limburgse geluid verloren gaat’, aldus Verhoijsen. In het CDA Brabant speelt „geen enkele discussie” over een afsplitsing, aldus fractievoorzitter Koster van de Statenfractie.