Cakelolly's

Het aantal kookboeken dat ik in mijn boekenkast bewaar is best bescheiden, de hoeveelheid kookblogs die ik in de loop der jaren in mijn bookmarklijst heb opgeslagen is daarentegen aanzienlijk hoger. Ik vind het heerlijk om eens in de zoveel tijd een paar uur te zwijmelen bij prachtig opgemaakte en gefotografeerde gerechtjes en inspiratie op te doen voor in mijn eigen keuken – dat hoeft van mij niet per se met een dik boek op de bank te gebeuren.

Mijn favoriete blogs gaan over de Italiaanse en de oosterse keuken, maar de laatste tijd bezoek ik met name veel kookblogs over het maken van zoetigheden zoals cupcakes en taarten van vier lagen. Ik ben helemaal niet zo’n zoetekauw – integendeel zelfs – maar van roze botercrèmetoefjes en kunstwerkjes van rolfondant ga ik tegenwoordig spontaan watertanden.

Het meest fantastische van deze bakblogs is dat ze me kennis hebben laten maken met cakelolly’s. Dit zijn kleine balletjes cake, gedipt in glazuur, op een lollystokje. De online bakgodinnen maken ze in de vorm van muizenhoofdjes of hartjes, maar zo goed ben ik nog niet. ‘Gewone ronde’ willen gelukkig wel lukken, en dat recept vind je hieronder. Nog een paar tips: omdat ik zelf geen chocolade eet heb ik deze lolly’s met een glazuur van poedersuiker gemaakt, maar jij kan de lolly’s natuurlijk wel in gesmolten chocolade dopen. En in plaats van een zelfgemaakte cake kun je je een hoop moeite besparen door een kant-en-klare cake te gebruiken of een cake uit een pakje maken. Het werkt allemaal, maar een eigen cake is natuurlijk wel zo lekker.

Voor ongeveer 35 cakelolly’s:

200 gram bloem

4 eieren

200 gram suiker

300 gram zachte roomboter

250 gram poedersuiker

1 zakje vanillesuiker

suikermuisjes

lollystokjes

Doe de bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en 200 gram roomboter in een grote kom en klop met een mixer tot een glad beslag. Vet een cakeblik in en bestuif met een beetje bloem. Vul het cakeblik met het beslag en bak in een voorverwarmde oven in 75 minuten op 160 graden. Laat de cake zo’n twintig minuten afkoelen en maak je klaar voor het leukste gedeelte van dit recept: het vernietigen van je versgebakken cake.

Breek hem in stukken en verkruimel de cake met een mixer tot deze helemaal kapot en kruimelig is. Maak nu botercrème door 100 gram roomboter tot een gladde massa te kloppen en hier 100 gram poedersuiker aan toe te voegen. Meng goed door elkaar en roer er tot slot nog een eetlepel heet water doorheen. Meng vervolgens de cakekruimels met de botercrème en draai er balletjes van met een doorsnede van ongeveer twee centimeter. Prik er een lollystokje in en leg de lolly’s op bakpapier.

Laat ze in de koelkast zo’n twee uur rusten. Meng intussen de rest van de poedersuiker met 4 theelepels water voor het glazuur. Dip hier de cakejes in en bestrooi tot slot met suikermuisjes.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg