Buitenkansje: vijftiende eeuws stadhuis van Gouda te huur

Het historische stadhuis van Gouda op de Markt. Foto gemeente Gouda

Het stadhuis van Gouda zit in het hart van alle Gouwenaren, aldus de gemeente Gouda. Toch zetten ze het monumentale gebouw uit 1448 te huur. Wie biedt?

De gemeente Gouda verhuist deze zomer naar een nieuw onderkomen, het zogeheten Huis van de Stad, direct gelegen naast het station. Dat biedt uiteraard mogelijkheden voor het prachtige oude stadhuis op de Markt. Waar ú deze keer van kunt profiteren.

Je bent door naar de volgende ronde - het is net Idols

Het hele stadhuis is te huur en ook delen ervan. Maar er is een catch. Belangstellenden zullen namelijk met een goed plan voor de ruimte moeten komen. Een jury beoordeelt vervolgens of de ideeën een meerwaarde betekenen voor het stadhuis. Kanshebbers gaan door voor de volgende ronde: het opstellen van een ondernemingsplan. Uiteindelijk gaat de gemeente met de maker van het beste plan in onderhandeling. De gemeente hoopt er in het najaar uit te zijn.

Wethouder Daphne Bergman van Cultuur en Vastgoed:

“We gaan het deze keer op een vernieuwende manier aanpakken. In plaats van een klassieke aanbesteding kiezen we nu voor een veel breder traject”.

Huwelijken en kaarsjesavond moeten blijven plaatsvinden

Eventuele verbouwingen zijn in het Rijksmonument natuurlijk altijd aan voorwaarden gebonden, maar zijn wel mogelijk. Verder moeten huwelijken en evenementen zoals Kaarsjesavond - dan komen touringcars vol dagjesmensen richting de Kaasstad - ook gewoon blijven plaatsvinden in het stadhuis.

Maar ach, zegt Ima Boevé, projectleider vanuit de gemeente Gouda:

“Die zijn niet iedere dag en nemen ook niet het hele stadhuis in beslag, dus daarnaast is er veel ruimte”.

Ziet u het al zitten? De gemeente heeft een informatieavond gepland op 27 februari waarop u wordt rondgeleid van nok tot kelder. Aanmelden kan hier. Maar kijk gerust hier al rustig rond om een indruk te krijgen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.