‘Bewapend Russisch schip bereikt Syrië’

Russische marineschepen worden sinds december naar Syrie gestuurd, tegen Europese regelgeving in. Foto Reuters

Een Russisch schip dat naar verluidt grote hoeveelheden wapens bij zich heeft, zou vandaag onaangekondigd en tegen een EU-embargo in Syrië hebben bereikt.

Sinds de burgeropstand waarbij duizenden burgers zijn gedood door het regime is bewapening van het land verboden. Volgens persbureau AP meerde het schip, genaamd ‘The Chariot’ gisteren aan in Cyprus. De Russische bemanning kreeg pas toestemming om weer te vertrekken nadat het de eindbestemming had aangepast en beloofde alleen Turkije aan te doen, en niet Syrië.

Locatie is niet te bevestigen, navigatie stond uit

Toch meldt Selcuk Unal, woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, op basis van informatie van de Turkse marine dat het schip vandaag heeft aangemeerd in de Syrische haven van Tartus. Russische oorlogsschepen gebruiken deze haven geregeld voor bevoorrading. Blijkbaar stond de navigatie-apparatuur van The Chariot uit, en kon de precieze locatie van het schip niet worden bevestigd door onafhankelijke partijen.

The Chariot is afkomstig uit Sint-Petersburg en zou gisteren onverwacht in de Cypriotische haven hebben aangemeerd vanwege de hoge waterstand. De lokale ambtenaren die het schip controleerden troffen volgens bronnen enorme hoeveelheden wapens aan en bestempelden de bevoorrading als “gevaarlijk”. Verdere details over het schip zijn nog niet beschikbaar. Eigenaren van het voertuig in Rusland zijn niet bereikbaar voor informatie, aldus AP.

Nog veel doden ondanks waarnemers

De Europese Unie gaat bewapening van Syrië tegen omdat militaire troepen nog altijd slachtoffers maken onder burgers, ook sinds er waarnemers van de Arabische Liga in het land aanwezig zijn. De Arabische Liga meldde eerder te overwegen de waarnemers uit Syrië terug te trekken vanwege het aanhoudende geweld van regeringstroepen tegen de Syrische bevolking.

Volgens de oppositie zijn bij aanhoudend geweld zeker 450 mensen gedood terwijl de waarnemers al in het land waren. De Liga meldde dat regeringstroepen hieraan schuldig is, maar dat ook andere militaire strijdkrachten het vredesplan niet naleven. De Syrische oppositie wordt opgeroepen mee te helpen met de waarnemingsmissie.

    • Annemarie Coevert