Benzineprijs morgen naar recordhoogte

De benzineprijs stijgt morgen naar een recordhoogte. Aan de pomp is de adviesprijs van benzine op dit moment 1,757 euro per liter, het vorige record van eind april vorig jaar. Diesel en LPG blijven nog net onder een recordprijs. Dat stelt het consumentencollectief UnitedConsumers.

Een liter Diesel kost nu 1,493 euro per liter en LPG staat op een prijs van 0,817 euro per liter, beide een fractie onder de laatste recordprijs. Met het huidige prijsniveau zou een gemiddelde automobilist dit jaar ongeveer honderd euro meer kwijt zijn aan brandstofkosten dan vorig jaar.

Benzine wordt nooit meer goedkoop

Benzine wordt nooit meer goedkoop, voorspelde directeur van de Nederlandse Organisatie voor de Energiehandel (NOVE) Erik de Vries vorige week. Hij wees erop dat de wereldwijde vraag naar benzine en diesel sterk toeneemt, onder meer door de hoge economische groei in landen als China, India en Brazilië.

Als de prijs nog eens daalt zal dat volgens hem hooguit tijdelijk zijn, aldus de directeur van NOVE dat vooral de prijsvechters vertegenwoordigt. “Het zou mij niets verbazen als voor volgende zomer een nieuw record wordt bereikt.”

Accijnsverhoging stuwt prijs

De sterke stijging die sinds enkele weken plaatsvindt wordt mede veroorzaakt door de jaarlijkse accijnsverhoging die per 1 januari is doorgevoerd. Ook het gegeven dat de waarde van de euro is gedaald speelt mee. Daarnaast dreigt Iran de Straat van Hormuz af te sluiten, een belangrijke olietransportroute, waardoor een hogere prijs voor de ruwe olie moet worden neergeteld. De brandstofprijs is echter niet alleen meer afhankelijk van de prijs van ruwe olie.

Op de markt wordt nu veel gespeculeerd met brandstof, wat ook voor prijsschommelingen zorgt, voegt NOVE-directeur De Vries daar nog aan toe. Daarnaast zijn er andere factoren zoals schepen die steeds vaker op diesel varen.

In november heeft minister Economische Zaken Maxime Verhagen de opbouw van de benzineprijs laten onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat de prijzen aan de benzinepomp wel meebewegen met de olieprijs en de dollarkoers. Daarnaast werd duidelijk dat de benzinemarkt naar behoren werkt en de prijzen niet kunstmatig worden opgedreven.