beeldende kunst

De schoonheid van stilte

De tentoonstelling De schoonheid van stilte – Japanse prenten van Tsukioka Kogyo sluit aan op de tentoonstellingsreeks ‘Kunst op papier’ in het Bonnefantenmuseum en stelt het werk van een van de grote Japanse prentkunstenaars van rond 1900 centraal. Tsukioka Kogyo is bekend geworden met zijn populaire afbeeldingen van het typisch Japanse No-theater. Daarnaast beeldde hij dieren en landschappen uit. Zijn techniek, de kleurenhoutsnede, is zo verfijnd dat deze haast niet te onderscheiden is van geschilderd werk. 17 jan t/m 8 apr. Bonnefantenmuseum, Maastricht. www.bonnefanten.nl

Leerling/Meester

Tijdens het Leerling/Meester-project worden afgestudeerde studenten van vijf verschillende academies aan een hedendaagse kunstenaar gekoppeld. Dat resulteert in een serie van twaalf exposities in Kunstpodium T en bijbehorende Meestergesprekken. De serie gaat van start met de beeldend kunstenaar Ahmet Ögüt. 12 jan t/m 24 jun. Kunstpodium T, Tilburg. www.kunstpodium-t.com

Herfsttij der modernisme

De groepstentoonstelling Herfsttij van het modernisme in de Tilburgse Vleeshal laat zien hoe vijftien hedendaagse kunstenaars omgaan met tijden van grote verandering. Zoals bijvoorbeeld nu ten tijde van de economische crisis. Volgens de organisatoren grijpen kunstenaars in zo’n geval vaak terug naar het verleden. Met werk van onder meer Gwenneth Boelens, Piet Dieleman, Rob Johannesma en Falke Pisano. 14 jan t/m 18 mrt. Vleeshal, Middelburg. www.vleeshal.nl

Djinns

Politieke tegenstellingen in Iran liepen vorig jaar op toen ultraconservatieven enkele medewerkers van president Ahmadinejad betichtten van tovenarij en van het aanroepen van djinns – geesten. Dat geeft een extra lading aan de tentoonstelling The Jinn van Tala Madani.

Madani, zelf van Iraanse komaf, exposeert video’s en schilderingen waarin personages geplaagd worden door zwarte schaduwen, vermoord worden door kwaadaardige dwergen en aangevallen worden door bloeddorstige vleermuizen. Haar cartooneske figuren maken al het griezelige acceptabel.

t/m 5 februari. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. www.smba.nl

Popfotografie

Zeventien portretten van muzikanten die popfotograaf Tom Roelofs maakte voor het boek Onder Invloed waarin Nederlandse muzikanten als Tim Knol, Lucky Fonz III en Torre Florim (De Staat) vertellen over wie hen hebben beïnvloed.

7 t/m 31 jan. Ekko, Utrecht. www.ekko.nl