Beatrix laakt debat over hoofddoek

Queen Beatrix of the Netherlands visits the Sultan Qaboos Grand Mosque in the Omani capital Muscat on January 12, 2012. AFP PHOTO/MOHAMMED MAHJOUB
Queen Beatrix of the Netherlands visits the Sultan Qaboos Grand Mosque in the Omani capital Muscat on January 12, 2012. AFP PHOTO/MOHAMMED MAHJOUB AFP

Koningin Beatrix heeft tijdens haar staatsbezoek aan Oman indirect afstand genomen van de PVV. Dat een hoofddoek een teken van vrouwenonderdrukking zou zijn noemde ze „echte onzin”. Dat melden diverse media die bij het bezoek aanwezig zijn geweest.

PVV-leider Geert Wilders noemde zondag het dragen van een sluier door de koningin bij haar bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten „een trieste wantvertoning”.

Vanmorgen bij het bezoek aan de Sultan Qaboos moskee in Muscat had de koningin opnieuw een sjaal om haar hoed gedrapeerd. Prinses Máxima droeg net als zondag een hoofddoek.

Premier Rutte beantwoordde vanmorgen de Kamervragen die de PVV zondag had ingediend. Of de hoofddoek een teken is van islamisering en of Beatrix hiermee de vrouwenonderdrukking legitimeert, antwoordt Rutte kortaf: „Bij een bezoek van H.M. de Koningin aan een godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd.”

De koningin zei vanmorgen dat ze haar hoofd had bedekt uit respect en eerbied voor het ontvangende land. Ze zou diep gezucht hebben op de vraag of ze verrast was door de uitlatingen van Wilders. „Waar laat je je tegenwoordig door verrassen”, zei ze toen. Een hoofddoek is in de regio die ze bezocht volgens haar geen teken van onderdrukking. Vrouwen hebben er een sterke positie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Het is zeer ongebruikelijk dat Beatrix op politiek gevoelige onderwerpen reageert. Voor alles wat zij zegt geldt de ministeriële verantwoordelijkheid.

Commentaar: pagina 2