Anti-drugsbeleid Mexico kostte sinds 2006 bijna 10.000 levens per jaar

Vermoedelijke afrekening in het drugscircuit afgelopen weekend in de buitenwijken van de Mexicaanse stad Morelia. Foto Reuters / Leovigildo Gonzalez

Sinds het aantreden van de Mexicaanse president Félipe Calderon in 2006 heeft aan drugs gerelateerd geweld aan meer dan 47.000 mensen het leven gekost. Dat heeft de Mexicaanse procureur-generaal gisteravond laat bekendgemaakt.

Calderon trad in december 2006 aan en zette duizenden militairen in om de strijd met de machtige drugskartels aan te gaan. Sindsdien zijn 47.515 mensen omgekomen.

Tussen januari en september vorig jaar werden 12.903 mensen gedood, een stijging van 11 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de cijfers van de Mexicaanse regering heeft nu drie kwart van alle moorden in Mexico met drugs te maken.

Het kantoor van de procureur-generaal benadrukte het positieve nieuws dat in de cijfers te vinden is. “Het is het eerste jaar (sinds 2006) dat het aantal drugsmoorden minder hard is gestegen dan het jaar ervoor.” In 2010 was er nog sprake van een stijging van zeventig procent vergeleken met 2009.

Felipe Calderon pompt ondertussen miljoenen in het Mexicaanse politiekorps, 460.000 man sterk, om dat te ontdoen van agenten die banden hebben met drugskartels. De president trekt 331 miljoen dollar uit om in 200 steden de politie te trainen en beter uit te rusten.

    • Jules Seegers