Amerikanen kiezen geen partij meer

Republikeinen en Democraten in de Verenigde Staten vinden het doodnormaal om hun politieke voorkeur duidelijk uit te dragen. Ze zetten een verkiezingsbord in hun tuin en plakken een sticker op hun nummerbord. Maar tegenover al die Amerikanen die trots zijn op hun partij staan bijna net zo veel ongebonden kiezers.

Het aantal Amerikanen dat zichzelf bestempeld als independent – onafhankelijk – is nog nooit zo hoog geweest, bleek deze week uit een peiling van Gallup: 40 procent. De groep is groter dan de kiezers die zich Democraat noemen (31 procent) of Republikein (27 procent).

Het grote aandeel onafhankelijke kiezers maakt de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar extra spannend. Vooral als de gematigde Mitt Romney de Republikeinse voorverkiezingen wint, zal er een gevecht losbarsten om de kiezers in het midden. Daar vist president Obama ook op voor zijn herverkiezing. Onafhankelijk is niet hetzelfde als politiek ongeïnteresseerd en de presidentskandidaten zullen de kiezers in deze groep voor zich proberen te winnen.

Dat het percentage onafhankelijke kiezers is gestegen, wordt gezien als een uiting van de groeiende onvrede over de politieke polarisatie in Washington. Kiezers zijn teleurgesteld in zowel de Democraten als de Republikeinen en willen zich niet langer verbinden aan een partij.

Maar de keuze om Independent te zijn past ook binnen een lange traditie. Amerikanen willen uitstralen: ik denk voor mezelf. Ook al stemmen ze altijd dezelfde partij. (BBC)