AFM waarschuwt voor flitshandel op de beurs

Toezichthouder gaat extra letten op handel in effecten door vooraf geprogrammeerde computers.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal komend jaar extra alert zijn op de gevaarlijke kanten van flitshandel, de wijze waarop met hulp van slimme computers automatisch koop- en verkooporders worden geplaatst in de effectenhandel. Dat heeft de beurstoezichthouder gisteren aangekondigd in zijn jaarplan 2012.

Volgens bestuursvoorzitter Ronald Gerritse, die vorig jaar Hans Hoogervorst opvolgde, worden kapitaalmarkten steeds „complexer en sneller”. Innovaties in de financiële wereld vereisen een „oplettende toezichthouder”. De beurstoezichthouder heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijk geprofileerd als een organisatie die het belang van de consument centraal stelt. De AFM zal die koers iets verleggen met meer aandacht voor de stabiliteit op de financiële markten.

Dit jaar zal de toezichthouder daarom extra letten op de flitshandel waarbij vooraf geprogrammeerde computers automatisch handelen. Ook zal meer aandacht uitgaan naar de verhandelbare effecten waarmee beleggers een index proberen te kopiëren. De handel in deze zogeheten ETF’s is snel gegroeid, maar ook ras complexer geworden.

Bij deze vorm van beleggen zien aandeelhouders bewust af van een visie en proberen zij het gemiddelde rendement van de markt te halen door bijvoorbeeld een beursgraadmeter te schaduwen. Maar in plaats van bijvoorbeeld alle beschikbare aandelen uit de AEX-index te kopen, worden tegenwoordig denkbeeldige graadmeters gefabriceerd met hulp van allerhande derivaten en onvermoede risico’s.

Bestuursvoorzitter Gerritse waarschuwt dat er op deze manier financiële producten zijn gekomen, gericht op particuliere beleggers, die op het eerste gezicht eenvoudiger lijken dan ze feitelijk zijn. (NRC)