Hockey-aanvoerders geslachtofferd, De Nooijer en Taekema niet naar Spelen

De Nooijer in betere tijden: felicitaties zijn voor hem na het scoren in de wedstrijd om brons op de Champions Trophy in december 2011. Foto AP / David Rowland

Drievoudig wereldhockeyer van het jaar Teun de Nooijer en strafcornerspecialist Taeke Taekema maken niet langer deel uit van de Nederlandse hockeyselectie. In voorbereiding op de Zomerspelen in Londen laat bondscoach Paul van Ass de twee boegbeelden buiten de ploeg.

Opvallend is dat zowel De Nooijer als Taekema bij de laatste twee grote toernooien nog aanvoerder was van Oranje. NRC-sportredacteur Bart Hinke liet vanaf de persconferentie van Van Ass weten dat beiden deelname aan de Zomerspelen in Londen ‘kunnen vergeten’.

‘Ik wil de energie terug’

De bondscoach gaf vanmiddag uitleg naar aanleiding van de bekendmaking van de selectie. “Er moet ruimte worden gecreëerd in het team om andere spelers te laten groeien en te laten opstaan. (…) We maken meer kans op succes zonder dan met De Nooijer en Taekema. (…) Ik wil de energie van afgelopen zomer terug”, verklaarde hij.

“Kenelijk stonden de vedettes De Nooijer en Taekema dat in de weg. Van Ass verwijst naar de periode voor het EK toen De Nooijer gebleseerd was en Taekema in een andere rol speelde. Beide heren speelden wel op dat bewuste EK in augustus vorig jaar waarin de finale tegen Duitsland verloren werd.” - Bart Hinke.

De Nooijer in Londen op een na succesvolste teamsporter

Voor de reeds 35-jarige Teun de Nooijer (445 interlands) zou ‘Londen’ zijn vijfde Spelen worden, waarmee hij zich bij een select groepje teamsporters zou voegen. In Atlanta in 1996 en Sydney in 2000 won hij goud. Goud in Londen zou De Nooijer de één na succesvolste mannelijke teamsporter ooit maken. In 1998 hielp de Bloemendaalse spelverdeler Nederland met een golden goal aan de wereldtitel in Utrecht.

Taeke Taekema (224 interlands) vormde met zijn strafcorner een belangrijk wapen voor Nederland, onder meer bij de Europese kampioenschappen in 2007 in Manchester, de laatste hoofdprijs van de hockeymannen in de afgelopen vijf jaar. De Amsterdamse verdediger behoorde technisch en tactisch echter niet tot de beste Oranjespelers. Tijdens de Champions Trophy in december nam hij de aanvoerdersband over van De Nooijer, maar was hij niet succesvol met zijn strafcorners.

NOS Studio Sport en Langs de Lijn-presentator Jeroen Stomphorst:

Twitter avatar stomphorst Jeroen Stomphorst De Nooijer is denk ik te weinig bepalend geweest voor iemand met zijn statuur. Taekema te weinig sc’s gemaakt op beslissende momenten.

Voormalig recordinternational (337 caps) Jacques Brinkman:

Twitter avatar JacquesBrinkman Jacques Brinkman @NOS onbegrijpelijk. Deze spelers horen gewoon bij de beste 22 van Nederland. ‘Alles of niets’ actie van bondscoach Paul van Ass.

RTL-verslaggever Pim Sedee:

Twitter avatar PimSedeeRTL Pim Sedee #vanass lang geprobeerd ze in te passen lukte niet #denooijer #taekema

Bondscoach laat ook zoon buiten selectie

De Nederlandse hockeyselectie vertrekt volgende week naar het Spaanse Alicante voor een trainingsstage. Eind januari volgt een oefenstage in Australië, waar Nederland vier keer tegen de huidige wereldkampioen aantreedt. Bondscoach Van Ass laat ook zijn 19-jarige zoon Seve buiten de selectie.