Zonnehuizen in zee met private partij

De failliete zorginstelling Zonnehuizen kan een doorstart maken nu zij is overgenomen. Bewoners hebben nog geen zekerheid voor de lange termijn.

De gisteren bekend geworden redding van de failliete antroposofische zorginstelling Zonnehuizen in Zeist is voor de cliënten een zegen, maar voor circa 700 werknemers een ramp.

Alle 3.000 gehandicapten en probleemjongeren behouden hun zorg, maar een derde van het personeel moet op zoek naar ander werk.

Zorgondernemer Loek Winter en jeugdinstelling LSG-Rentray kondigden gisteren aan samen het op 27 december failliet verklaarde Zonnehuizen (20 vestigingen) in zijn geheel over te nemen.

Er waren zestig overnamekandidaten, maar deze twee partijen wisten een overeenkomst te sluiten met de curator, de banken en zorgverzekeraars. De private investeerder Winter krijgt de zorg voor volwassenen, LSG-Rentray ontfermt zich over de vestigingen waar vastgelopen kinderen hulp krijgen.

Het is voor het eerst dat de overheid nauwelijks meer bereid bleek om een zorginstelling in nood te redden. Volksgezondheid koos ervoor Zonnehuizen failliet te laten gaan en dat was een trendbreuk. Het ministerie wil geen herhaling van de geldverslindende drama’s bij thuiszorggigant Meavita en de IJsselmeerziekenhuizen.

De nieuwe eigenaren van Zonnehuizen nemen vooralsnog alleen de zorg over. Winter zegt desgevraagd dat het gezamenlijke overnamebedrag daarvoor waarschijnlijk op circa 15 miljoen euro uitkomt. LSG-Rentray en Winter garanderen het behoud van het antroposofische karakter van de zorg.

De banken accepteerden niet hun bod op de 159 gebouwen en landerijen van Zonnehuizen, waarop een schuld rust van 60 miljoen euro. Wat er met het vastgoed gebeurt moet binnen twee jaar duidelijk worden. Voor bewoners van Zonnehuizen is het dus nog onduidelijk of hun verblijf op termijn gegarandeerd is.

Loek Winter is een zorgondernemer die naar winst streeft. Hij verzamelt zorginstellingen in de problemen. Zo nam hij in 2008 ook de failliete IJsselmeerziekenhuizen over, voor 5 miljoen euro. Hij saneert ze en probeert ze weer rendabel te maken.

Op de vraag of hij wel verstand heeft van zorg voor verstandelijk gehandicapten, zegt Winter: „Complexer dan ziekenhuizen kan het niet zijn.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is er niet gerust op en heeft Zonnehuizen onder verscherpt toezicht gesteld. Nu veel werknemers weggaan moet de Inspectie controleren of de zorg wel op peil blijft.

Afgelopen voorjaar werd bekend dat Zonnehuizen een verlies had opgelopen van 20 miljoen euro door fouten van het bestuur. Na verschillende fusies had de top de controle over de organisatie (omzet ruim 90 miljoen euro) verloeren. De huidige interim-bestuurder Charles Laurey stelt de ex-bestuurders, onder wie voorzitter Frank Broekhuizen, aansprakelijk. Die procedure loopt.

Laurey was zelf bestuursvoorzitter van Meavita dat in 2009 failliet ging. Hij is de eerste zorgbestuurder die persoonlijk aansprakelijk werd gesteld, samen met zijn toenmalige medebestuurders, onder wie toezichthouder en oud-VVD-minister Loek Hermans.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam onderzoekt nog of Laurey Meavita destijds slecht heeft bestuurd. Luidt het antwoord ja, moet hij waarschijnlijk een schadeclaim betalen.

    • Antoinette Reerink