Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Franse journalist dood, Nederlander gewond in Syrische stad Homs

De Franse journalist Gilles Jacquier (hier bij de uitreiking van een Franse journalistieke prijs) kwam vandaag om bij een aanval in Syrië. AFP / KENZO TRIBOUILLARD

Een Franse journalist is vandaag omgekomen bij geweld in de Syrische stad Homs. Een Nederlandse journalist raakte gewond, aldus persbureau AP.

De allereerste berichten meldden nog dat een Belgische journalist zou zijn omgekomen toen een paar granaten ontploften tijdens een demonstratie. De VRT-journalisten Rudi Vranckx en Jens Franssen en hun ploeg zagen het van dichtbij gebeuren, maar bleven ongedeerd, zo melden Belgische media.

Hun Franse collega Gilles Jacquier, verslaggever van de Franse televisiezender France 2 TV, die eerder berichtte uit Afghanistan en Iran, kwam om bij de explosies. Dat hebben het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en de tv-zender vanmiddag officieel bevestigd.

‘Syrische autoriteiten dienen veiligheid journalisten te beschermen

Een groep journalisten, onder wie de Nederlandse journalist en Jacquier werden getroffen door enkele granaten of raketten, meldden ooggetuigen aan het Syrische Observatorium van de Mensenrechten.

De Nederlander raakte lichtgewond en heeft het ziekenhuis inmiddels mogen verlaten, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een freelancer die morgen weer op het vliegtuig naar Nederland stapt.

Jacquier is de eerste westerse journalist die in Syrië om het leven is gekomen sinds de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad tien maanden geleden begon.

Juppé eist een onderzoek

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé noemde de “aanslag” in Homs een “afschuwelijke daad” en heeft een onderzoek geëist.

“Het is aan de Syrische autoriteiten om op hun grondgebied de veiligheid van internationale journalisten te garanderen en deze fundamentele vrijheid, de vrijheid van informatie, te beschermen.”

Beelden gepubliceerd op YouTube die claimen de situatie in Homs weer te geven. De inhoud van de video is niet te verifiëren: