Zeewier in je yoghurt

De wilde keuken van Wouter Klootwijk. Ned.2, 20.25 - 20.55 uur

Het gaat waarschijnlijk te ver om te zeggen dat Wouter Klootwijk het televisieformat heeft bedacht: de Kracht van de Eenvoudige Vraag. Maar hij voert het wel al enige tijd het beste uit. Vooral omdat alles klopt. De vraag is simpel, maar ook de volharding waarmee hij het antwoord zoekt, is robuust in zijn eenvoud, en de beelden zijn sober.

Ook in de eerste aflevering van (het derde seizoen van) De wilde keuken. Het begint – na een filmisch, verrassend intro met prachtige muziek – met de constatering dat bijna iedereen bijna elke dag zeewier eet. Hûh? Ja, vla, yoghurt, bruine bonen, tandpasta, ham, spuitslagroom: zit allemaal zeewier in. „En we weten niets van zeewier”, constateert Klootwijk, om vervolgens op zijn fiets koers te zetten naar Texel, naar een laboratorium waar onderzoek naar wieren wordt gedaan. Zeewier blijkt bindmiddel te bevatten dat in de hele voedingsindustrie wordt gebruikt.

Klootwijk gaat ook naar Ierland, waar zalmkwekerijen zeewier gebruiken als schoonmaakmiddel én visvoer. Klootwijk krijgt een toekomst voorgespiegeld waarin wier de proteïne in veevoer is – met op de achtergrond varkens die tevreden zeewier eten.

Elsje Jorritsma

    • Elsje Jorritsma