Wifi in steden: heeft het zin?

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Enschede wil gratis wifi in zijn stadscentrum aanbieden. De gemeente hoopt met het aanbieden van gratis internet „meer bezoekers naar zijn stadscentrum te lokken”. Volgens het korte bericht op de lokale omroep van Enschede hebben studenten, toeristen en ondernemers veel baat bij dit wifinetwerk en gaat het binnen enkele maanden online.

Enschede is niet de enige Nederlandse stad met dergelijke ambities. Groningen had al eerder plannen om zijn gehele bebouwde kom te voorzien van gratis draadloos internet, maar blies dit na een lang lobbyproces af omdat het volgens de gemeente en andere investeerders niet realistisch was.

De vraag die ik me stel is: heeft het wel zin? Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met internet, en hoewel de wifinetwerken wellicht een oplossing kunnen zijn voor de dichtslibbende mobiele datanetwerken, kan ik me er verder weinig voordelen bij voorstellen (en met een mobiele telefoon zou het toch al dramatisch werken als je je, tijdens het internetten zou voortbewegen).

In het buitenland, in landen met culturen waar het vanzelfsprekend is dat je zo weinig mogelijk tijd thuis besteedt en waar de bevolking ook massaal buiten de deur eet, drinkt, luncht, etcetera, lijkt het me best rendabel, maar in Nederland, waar men het liefste thuis is en blijft, lijkt er weinig markt voor. In bijna elke stad kun je wel gratis internetten in bibliotheken, theaters of koffiedrinkgelegenheden.

Waarom zou je het geld niet steken in bijvoorbeeld het uitoefenen van druk om de persvrijheid te vergroten op plaatsen waar deze helemaal niet is? Of het aanleggen van wifi in steden waar de bevolking amper internet heeft?

Dat lijkt mij eerlijk gezegd een veel betere bestemming voor al het geld dat er in rondgaat.

    • Rutger de Quay