Wie dit gen heeft, moet bewegen

Er is één gen dat de kans op dementie duidelijk vergroot: APOE4. Dragers ervan moeten veel bewegen.

APOE4-dragers krijgen eerder, vaker en ernstiger dementie, maar veel bewegen lijkt hun risico te verkleinen. Dat schrijven Amerikaanse neurologen in een maandag online gepubliceerd artikel van het tijdschrift Archives of Neurology. APOE4 codeert voor een variant van het eiwit apolipoproteïne E dat belangrijk is voor de cholesterol- en vetstofwisseling. De genvarianten staan vanouds bekend als APOE2, APOE3 en APOE4. De eiwitten die uit die genen ontstaan, variëren op twee plaatsen in de bijna 300 aminozuren lange eiwitketen. APOE3 is de meestvoorkomende variant en ‘neutraal’ ten opzichte van dementie; APOE2 beschermt, maar APOE4 verhoogt de kans. Bijna de helft van de wereldbevolking heeft minstens één APOE4-gen in zijn genoom. Bij nog gezonde proefpersonen keken de onderzoekers naar vroege tekenen van de hersenbedreigende amyloïde-afzettingen, naar APOE4-dragerschap en naar lichaamsactiviteit. De ‘bankzitters’ hadden duidelijk al meer last van afzettingen in de hersenen dan hun actieve APOE-4-lotgenoten. (NRC)