Weer aanslag op Iraanse geleerde

Een nieuwe aanslag vandaag op een Iraanse nucleaire geleerde voedt speculaties over de betrokkenheid van de VS en Israël.

In wat een kopie lijkt van eerdere aanslagen op Iraanse nucleaire wetenschappers, is vanmorgen in Teheran weer een geleerde opgeblazen in zijn auto. De man, Mostafa Ahmadi-Roshan, zou een medewerker zijn van het hoofd aankoop van de nucleaire verrijkingsfabriek bij Natanz. Ook was hij een specialist in het ontwikkelen van een beschermlaag voor centrifuges die worden gebruikt om uranium te verrijken.

De verrijking van uranium in de fabriek in Natanz is zeer omstreden. Het buitenland, met de Amerikanen en Israël voorop, vrezen dat Iran dit wil gebruiken voor kernwapens. Ook het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen uitte deze verdenking in november vorig jaar. Iran zelf houdt vol dat zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame doeleinden dient.

De installaties in Natanz nemen een centrale plaats in in het nucleaire programma van Iran. Juist enkele dagen geleden zeiden Iraanse functionarissen dat een deel van de werkzaamheden zou worden overgebracht naar een ondergrondse locatie elders in het land.

De Iraanse vicepresident Mohammad Reza Rahimi wees vanmorgen meteen met de beschuldigende vinger naar „zionisten” (Israël) en „diegenen die zeggen tegen terrorisme te zijn” (de Verenigde Staten).

De aanslag lijkt sterk op twee eerdere aanslagen op Iraanse kernwetenschappers in 2010, en vond plaats op de dag van een herdenkingsdienst voor een soortgelijke aanslag op een andere nucleaire wetenschapper in 2009. De explosie deed zich voor tijdens de ochtendspits in een noordelijke wijk van de stad. Ooggetuigen zeggen dat een motorrijder een magnetische bom op de auto zette die seconden later afging. Ook zeggen mensen schoten te hebben gehoord.

Ook bij eerdere aanslagen kregen de VS en Israël de schuld van de Iraanse autoriteiten. Die leggen ditmaal ook een ander verband, met de parlementsverkiezingen van 2 maart. „Ze willen dat mensen niet gaan stemmen in de verkiezingen”, zei de vicegouverneur van Teheran Safar Ali Baratloo.

In 2009 kwam een andere nucleaire wetenschapper, Massoud Ali Mohammadi, om toen een bom afging die vlak voor zijn huis aan een brommer was vastgemaakt. In 2010 waren er op één dag twee aanslagen, vrijwel gelijktijdig. Daarbij kwam een wetenschapper om, Majid Shahriyari. Een ander, Feyerdoon Abbasi, overleefde de aanslag en is nu het hoofd van de Iraanse organisatie voor kernenergie.

Iraanse parlementariërs riepen vanmorgen ‘dood aan Amerika’ en eisen dat het IAEA stopt met het doorgeven van namen van belangrijke wetenschappers.

Iran en Latijns-Amerika: pagina 9

    • Thomas Erdbrink