Weer

De winter was tot nu toe extreem zacht, maar in het weekend wordt het kouder. De verandering heeft te maken met de verplaatsing van een hogedrukgebied, dat de afgelopen weken voor de Europese zuidwestkust lag, meestal te ver om storingen op afstand te houden. Deze week heeft het gebied zich verplaatst tot boven Frankrijk, waardoor de invloed ervan in Nederland groter is geworden en de regenhoeveelheden kleiner. En de komende dagen verschuift het hogedrukgebied opnieuw: de oceaan weer op, om via de Britse eilanden uiteindelijk boven de Noordzee ten noorden van ons uit te komen. De wind draait dan naar het oosten, een in de winter koude richting.

Vanavond en vannacht is het nog zeer zacht met minima rond 8 graden en hier en daar een beetje regen. Morgen overdag regent het overal een aantal uur. In de middag breekt in het noorden de zon door. De temperaturen schommelen tussen 8 en 11 graden bij een stevige naar noordwest draaiende wind. Vanaf vrijdag neemt de wind steeds verder af en krijgt de zon steeds meer ruimte.

Zondag draait de wind naar het oosten. Vanaf dat moment vriest het ’s nachts licht, mogelijk matig. In de middag komt de temperatuur steeds een paar graden boven nul.