Vuurpijlmuis

Rond de jaarwisseling is een geval van dierenmishandeling in het nieuws gekomen. In het Friese Bergum plakten twee jongemannen een muis met tape aan een vuurpijl en staken die af. Gelukkig kwam de pijl niet van de grond. De politie betrapte de dierenbeulen en rekende ze in. Het duo had, volgens de Leeuwarder Courant, twee muizen in de plaatselijke dierenspeciaalzaak gekocht ‘om ze aan hun slangen te voeren’. De tweede muis ontsnapte toen deze aan de politie getoond werd. Het vuurwerkslachtoffer werd in de dierenwinkel opgevangen. Vorige week besloot de redactie van de Leeuwarder Courant het arme knaagdier te adopteren. De muis die de naam Astro kreeg, stonk nog een beetje naar rook en had een kale plek van het plakband maar leek het verder goed te maken. Niettemin overleed het dier precies een week na het vuurpijlincident.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk kreeg ook dit veelbesproken dier een laatste rustplaats in een natuurhistorisch museum, in dit geval het Natuurmuseum Fryslân. Directeur Gerk Koopmans aarzelde niet toen de krant hem de dode muis aanbood: „Niet vanwege zijn unieke biologische eigenschappen – het is een gewone, gekweekte roodbonte muis – maar door het verhaal dat eraan kleeft.” Het museum zette Astro op in een biotoopje van vuurpijlen.

De ontsnapte (tweede) muis is inmiddels teruggevonden in de Bergumse Blokker-winkel. Ook hij wordt liefdevol verzorgd door de redactie van de Leeuwarder Courant. Naamsuggestie: Blokkermuis?

    • Kees Moeliker