VS ontkennen betrokkenheid bij dood Iraanse kerngeleerde

De gehavende auto waarin de Iraanse kerngeleerde vanochtend in Teheran werd opgeblazen. Foto AP via Iraans staatspersbureau FARS

De Amerikaanse regering ontkent op welke manier dan ook betrokken te zijn bij de dood van een Iraanse kerngeleerde. De VS veroordeelden de vanochtend gepleegde aanslag op de wetenschapper vanavond.

In Teheran kwam vanochtend een kerngeleerde van de universiteit om het leven bij een bomaanslag. De man had een belangrijke rol in het nucleaire programma van Iran, want hij was het assistent-hoofd van de fabriek die bezig is met het verrijken van uranium.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei vanavond dat Amerika, dat een fel tegenstander is van de nucleaire ambities van Iran, “absoluut niets te maken heeft” met de aanslag op de geleerde. De woordvoerder benadrukte dat de VS “alle daden van geweld” veroordelen.

Iran zelf beschuldigde Israël vandaag van de aanslag. Een Iraanse regeringsfunctionaris stelde dat de aanslag “het werk is van zionisten”. De laatste jaren zijn er vaker aanslagen gepleegd op hoofdrolspelers van binnen het Iraanse nucleaire programma. Deskundigen denken dat de Israëlische veiligheidsdiensten daarachter kunnen zitten, omdat Israël een nucleair bewapend Iran beschouwt als een grote bedreiging. Jeruzalem heeft het plegen van dit soort aanslagen officieel altijd ontkend.

Rusland waarschuwt Westen voor militaire actie tegen Iran

Een belangrijke Russische diplomaat waarschuwde westerse landen vanochtend voor het aanvallen van de nucleaire installaties van Iran. Volgens onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov zou militaire actie tegen Iran “een ernstige vergissing” zijn die wereldwijde gevolgen kan hebben. Ryabkov benadrukte ook dat Rusland sterk tegen nieuwe sancties tegen Iran is. Volgens de onderminister verminderen sancties de kans op een diplomatieke oplossing voor het dispuut over het nucleaire programma van Iran.

    • Pim van den Dool