Vleeseter met wortels

Een plantje van de weegbreefamilie haalt stikstof uit rondwormpjes die leven rondom zijn wortels.

Een plantje uit de weegbreefamilie (Philcoxia minensis) blijkt een echte vleeseter. Braziliaanse biologen maakten dat maandag bekend in PNAS. Met zijn ondergrondse, kleverige blaadjes vangt het plantje rondwormpjes die in de bodem leven. Kliertjes op de bladeren van de plant scheiden enzymen af om de microscopische prooien te verteren. De ondergrondse blaadjes zijn volledig bedekt met deze kliertjes, zoals op de microscoopopname van een blad linksonder te zien is. De kleine uitstulpingen zijn de kliertjes, de grote brok in het midden is een zandkorrel. Daaromheen liggen dode rondwormpjes. Het is de plant vooral om stikstof te doen. Deze voedingsstof is schaars in het voedselarme, zandige gebergte waar het plantje groeit. De ondergrondse vangtechniek van deze vleesetende weegbree is nog nooit eerder gezien. Misschien bestaan er meer van dit soort verborgen carnivoren, schrijven de biologen. Er zijn aanwijzingen dat planten uit geslachten als Petunia en Geranium ook af en toe een hapje vlees eten. (NRC)