Vieze spreeuwen letten beter op dreigend gevaar

Vieze vogels zijn schichtiger dan hun frisgewassen soortgenoten. Dat blijkt uit Brits onderzoek naar spreeuwen (Sturnus vulgaris) die een paar dagen niet mochten badderen. Het onderzoek verschijnt vandaag in Biology Letters.

Bijna alle vogels nemen af en toe een bad, maar waarom ze het doen is nooit goed uitgeplozen. Een van de ideeën is dat een frequent bad goed is voor het verendek. Als dat zo is, zou de vliegprestatie van een vieze vogel achteruit moeten gaan, dan moet het dier alerter op gevaar reageren, redeneerden de Britse biologen.

Om dat te testen, onderzochten ze het effect van een bad op het gedrag van een twintigtal spreeuwen. Eén groep mocht drie dagen naar hartelust badderen, de andere groep moest het zonder vogelbadje stellen. De onderzoekers schotelden de spreeuwen een schaaltje met daarin stukjes schors en meelwormen voor, een ware spreeuwenlekkernij. Na vijf minuten speelden de onderzoekers een opgenomen alarmroep van een spreeuw af.

De schone vogels trokken zich daar het minst van aan. Ze aten rustig door en keken weinig om zich heen. De vuile spreeuwen waren meer op hun hoede.

De biologen denken dat het langdurig ontbreken van een vogelbadje chronische stress veroorzaakt. Wie ontspannen vogels in zijn tuin wil, moet een waterbadje neerzetten.