Verlangen naar vrijheid in noten bracht rocker bij jazz

CD JAZZ

Michiel Stekelenburg Quartet: Hypnos ****

Nooit dacht hij als rockgitarist in bands als Vals Licht een jazzalbum te maken. Tot zijn oren opengingen naar nieuwe stijlen en het verlangen naar vrijheid in de noten het overnam. Gitarist Michiel Stekelenburg, die zijn opleiding volgde aan het conservatorium van Tilburg en zich in de lokale jazzscene ontwikkelde, breidde zijn jazztrio uit met een blazer en sleutelde aan zijn jazzdebuut Hypnos.

Het is een modern jazzalbum met een levendige rode draad waarin Stekelenburg makkelijk de aandacht naar zich toe trekt. Zijn rockachtergrond is onmiskenbaar als hij het op het scheuren zet, in bijvoorbeeld ‘Go with Sco’, een onmiskenbare buiging naar Scofield.

Maar in zijn met tenorsaxofonist Tom Beek, contrabassist Guus Bakker en slagwerker Pascal Vermeer opgenomen composities gaat het niet alleen om grillig gierend gevonk, maar ook zoetvloeiende, geraffineerd opgebouwde uitwisselingen.

Neem ‘Lyra’, een nummer waarin het kwartet zijn jazz naar een mooi hoog podium tilt. Gitaar en sax wisselen in de stukken veel uit, gevoed door de ritmische patronen die tevens de aandacht trekken. Ook melodieus en op het evenwicht van spanning en complexiteit biedt dit debuut genoeg.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper