Veel te nat

The damage caused by heavy rains and landslides is seen near the town of Sapucaia, 104 km (65 miles) northeast of Rio de Janeiro January 10, 2012. Thirteen bodies were found with another nine people still missing due to heavy rains since the New Year, according to the Civil Defense, as Brazil's President Dilma Rousseff created a national task force to work towards preventing floods and landslides. REUTERS/Ana Carolina Fernandes (BRAZIL - Tags: DISASTER ENVIRONMENT POLITICS) REUTERS

Modderstromen in Brazilië hebben al aan meer dan dertien mensen het leven gekost. Elf personen worden nog vermist, verklaarde een lokale bestuurder van de stad Sapucaia, honderd kilometer ten noordwesten van Rio de Janeiro, gisteren. Onder de vermisten zijn vijf familieleden die bekneld raakten in hun auto toen zij probeerden te vluchten voor het natuurgeweld.

De aardverschuivingen zijn het gevolg van twee dagen hevige regenval. Meer dan dertigduizend mensen in de staat Jampara zijn hun huis ontvlucht. Een ooggetuige verklaarde tegenover persbureau AP dat „het klonk als een enorme ontploffing toen het gebeurde”. In Jampara brak vorige week ook al een dam, als gevolg waarvan duizenden Brazilianen hun huis moesten ontvluchten.

Brazilië kampt ook op andere plekken met wateroverlast. In buurstaat Minas Gerais vielen vijf doden. Circa 14.000 inwoners zijn daar dakloos geworden.

Landverschuivingen komen vaker voor in Zuid-Brazilië, vooral in december, het regenseizoen. Vorig jaar kwamen meer dan 1.000 mensen om bij overstromingen in Zuid-Brazilië. President Roussef heeft aangekondigd een speciale actiegroep van ecologen en hydrologen in het leven te roepen om toekomstige overstromingen en aardverschuivingen te voorkomen. De minister van Landbouw heeft 9,7 miljoen dollar toegezegd voor de bouw van waterwerken.