uitgelicht

Two of the few remaining white Zimbabwean farmers, Ben Freeth )in green) and Mike Campbell (in beige) fight through the courts to stay on their land. Mt Carmer Farm, Chigutu, Zimbabwe. December 2008 Robin Hammond

Films

The Wedding Planner (Adam Shankman, 2001, VS/Duitsland). Simpele romantische komedie koppelt huwelijksorganisatrice Jennifer Lopez aan de zoetsappige kinderarts Matthew McConaughey en sukkelt naar een happy end. RTL5, 20.30-22.30u.

The Brothers Grimm (Terry Gilliam, 2005, VS). Regisseur Gilliam liet zijn fantasie los op de sprookjes van de gebroeders Grimm en maakte van de verhalenverzamelaars oplichters die aan het einde van de achttiende eeuw door een door de Napoleontische oorlogen verscheurd Europa dwalen. Wilhelm (Matt Damon) en Jacob (Heath Ledger) Grimm verzinnen de volksverhalen ter plekke. En vervolgens roeien ze tegen een aardige som hun eigen heksen, wolven en trollen uit. Tot ze in Marbaden komen waar Roodkapje net is verzwolgen. Hier blijkt sprake van een écht sprookjesbos. Mondt uit in een slordige, burleske en rafelige kostuumfilm. Ook met Monica Bellucci, als een ijdele koningin. RTL7, 20.30-22.40u.

Along Came a Spider (Lee Tamahori, 2001, VS/Duitsland). Tweede verfilming, na Kiss the Girls (1997), van een aan politiepsycholoog Alex Cross gewijde thriller van James Patterson. Morgan Freeman geeft mooi gestalte aan de introspectieve hoofdpersoon, in wat verder Amerikaanse misdaadroutine blijkt te zijn. RTL8, 20.30-22.40u.

Informatief

Van den Elsen wacht op antwoord. Jetske van den Elsen gaat op zoek naar het antwoord op vragen die haar bezighouden. In deze eerste aflevering vraagt ze zich het een en ander af over anti-rimpelcrèmes. Hoe ver mogen fabrikanten gaan om hun anti-rimpelproducten aan de man te brengen? Van den Elsen gaat naar Parijs waar de anti-verouderingswereld zich ophoudt. Ned.2, 19.25-19.55u.

Het Politiebureau. Realityserie van de EO draait om het werk van het politiekorps in Ede (Gelderland), een gemeente in een landelijke omgeving. Het plaatselijke politieteam heeft niet alleen te maken met de problematiek die veel in steden voorkomt, maar is ook regelmatig werkzaam in de omringende plattelandsdorpjes. Ned.1, 19.25-20.00u.

Import: Mugabe en de blanke Afrikaan. Documentaire. Michael Campbell is een van de laatste witte boeren in Zimbabwe. Hij komt in verzet wanneer president Robert Mugabe in 2000 een landhervormingsprogramma opzet: Hij wil blanke boeren onteigenen en hun land verdelen onder de zwarte bevolking. De 74-jarige Campbell is een van deze boeren, maar hij weigert zijn bedrijf op te geven. In een rechtszaak beschuldigt hij Mugabe en zijn regering van rassendiscriminatie en het schenden van de mensenrechten. Ned.2, 23.00-00.30u.

Freddie Flintoff: Hidden side of sport. Documentaire waarin cricketspeler Andrew (Freddie) Flintoff met sporters praat over de serieuze effecten van depressie. Flintoff leed zelf, als leider van het Engelse cricketteam, aan een depressie en ondervond aan den lijve de taboes die er binnen de sportwereld over deze ziekte heersen. Volgens Flintoff ontwikkelen veel profspelers depressies door de grote druk waar ze onder leven. BBC 1, 23.45-00.30u.

Amusement

Beat the top designer. Modeprogramma waarin drie jonge talentvolle ambitieuze modeontwerpers het tegen elkaar opnemen. Hun opdracht is simpel: ontwerp een outfit die niet te onderscheiden valt van een creatie van één van ’s werelds bekendste modehuizen. Elke aflevering staat een andere bekende Nederlandse dame én de gelegenheid waar zij een outfit voor nodig heeft centraal. Vanavond is dat Bridget Maasland. Presentatie van de serie is in handen van Renate Verbaan. Net5, 20.30-21.30u.

The mystery of Edwin Drood. Deel 2 en slot van dramaserie naar het laatste boek van Charles Dickens. Vrezend dat Edwin Drood dood is, probeert Jasper zich wanhopig de gebeurtenissen van de avond ervoor te herinneren. Hij gaat op zoek naar Rosa, terwijl hij langzaam maar zeker afglijdt naar de waanzin. BBC 2, 22.00-23.00u.

Comedy Casino. Stand-upcomedy show gaat haar zevende seizoen in. De nieuwe ‘Master of Ceremonies’ voor dit seizoen is Xander De Rycke, een van de vaste waarden in het comedycircuit. Gasten vanavond zijn William Boeva en de Nederlander Jan Jaap van der Wal. Canvas, 22.40-23.10u.

Radio

De avonden. Dichter, vertaler en bloemlezer Menno Wigman (1966) praat met Jeroen van Kan over zijn nieuwe dichtbundel Mijn naam is Legioen, waarin hij terugblikt op de eerste tien jaar van de 21ste eeuw. Radio 6, 21.02-23.02u.