Turkse bank weg door strengere regels

De Ak-Bank verhuist zijn Europese hoofdkantoor naar Duitsland. „Onze perceptie van risico is heel anders dan die van DNB.”

An armed Turkish polcieman stands guard outside a branch of Akbank robbed on Wednesday, March 13 by three armed robbers who made off in a taxi. Bank robberies are uncommon in Turkey but Wednesday's was the third in Istanbul this month as the country's economy shrinks after an economic crisis. REUTERS/str REUTERS FS

Verscherpte regelgeving van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de grootste bank van een van de snelst groeiende economieën ter wereld gedwongen de Nederlandse markt na 20 jaar te verlaten. De Turkse Ak-Bank gaat zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam sluiten en fuseren met de Duitse dochteronderneming van de bank. In een interview met NRC Handelsblad zegt de Turkse bank door de verzwaarde eisen van DNB voor leningen aan opkomende economieën onterecht de rekening te betalen voor de financiële crisis in Europa.

„Onze perceptie van risico is heel anders dan die van DNB”, zegt algemeen directeur Banu Özcan van het Nederlandse filiaal van Ak-Bank. Ze is deze week even terug in Turkije voor overleg op het hoofdkantoor in Istanbul. „Griekenland is geen opkomende economie maar wel een risico gebleken. En waarom zouden wij in Europa investeren terwijl we weten in welke crisis de landen zich hier bevinden? Het risicobeleid van de Nederlandsche Bank wordt verkeerd uitgevoerd.”

De directeur doelt op de nieuwe beleidsregel die DNB medio vorig jaar aankondigde voor banken die spaargelden beleggen in opkomende economieën als Turkije en Rusland. Volgens die nieuwe beleidsregel moeten banken die meer dan 5 procent van hun betalingsbalans lenen aan „landen met een niet verwaarloosbaar risico op terugbetalingsproblemen” die risico’s dekken met extra kapitaal in de kluizen.

Volgens Ak-Bank is dat decreet curieus aangezien Turkije in het afgelopen jaar ruim 8 procent groeide en aanzienlijk beter presteerde dan elk van de 27 andere economieën in de EU. In het eerste kwartaal van 2011 groeide Turkije zelfs sneller dan China. Geen van de Turkse banken kwam in de afgelopen jaren in de problemen, terwijl Nederlandse banken als ABN Amro, Fortis en ING met staatssteun op de been gehouden moesten worden. De Turkse bankensector werd tien jaar geleden onder leiding van het IMF streng geherstructureerd om de instorting van banken te voorkomen, zoals eind jaren negentig gebeurde.

„Ak-Bank kan net als andere Turkse banken in Nederland actief blijven als ze aan onze beleidsregel wil voldoen”, reageert een woordvoerder van DNB. „Maar ze hebben natuurlijk de vrije keuze om daar niet voor te kiezen en te stoppen.”

Er opereren momenteel zes Turkse banken in Nederland. Ak-Bank is de enige die heeft besloten de Nederlandse markt de rug toe te keren na de verscherpte maatregelen. „Wij begrijpen de zorgen van DNB”, regaeert Mete Karayel van Yapikredi Bank Nederland. „We schatten de risico’s niet op dezelfde manier in, vooral als we de recente prestaties van de Turkse economie in acht nemen. Maar niettemin moeten we voldoen aan de regelgeving.”

De beslissing voor Yapikredi en andere Turkse banken om te blijven heeft wel een hoge prijs. „De nieuwe maatregelen hebben gevolgen voor onze winstgevendheid maar we zijn nog steeds in staat een redelijke winstmarge te halen”, zegt Karayel van Yapikredi. „Als je meer geconcentreerd bent op opkomende economieën dan raakt deze maatregel je meer”, zegt Marc Padberg van Garantibank International. Garanti blijft in Nederland, ook al denkt de bank dat DNB de risico’s met de nieuwe beleidsmaatregel verkeerd inschat. „Wij proberen DNB ook te overtuigen van de kracht van Turkije, maar kennelijk zien zij het anders”, zegt Padberg.

Turkse banken hebben een groot belastingvoordeel door vanuit Nederland te opereren. Ak-Bank leent volgens collega’s in de sector meer aan klanten in Turkije. De bank stuntte afgelopen jaren met hogere rentes dan de concurrenten. Maar algemeen directeur Özcan ontkent dat de bank te weinig liquide of te weinig solvabel zou zijn om zich te kunnen aanpassen aan de verscherpte maatregelen van DNB. „Nee, nee, nee. We zijn de meest gekapitaliseerde bank in Nederland. We hebben geld genoeg”, reageert de directeur fel. „Andere banken hebben misschien een ander businessmodel dan wij. Maar gelukkig hebben we een grote bank in Duitsland waarmee we nu aan de slag kunnen.”

Alle rekeninghouders van Ak-Bank zijn volgens de website van de bank op de hoogte gesteld van het opheffen van hun rekeningen. Hun tegoeden worden overgemaakt naar hun rekeningen bij andere banken. De bank wil niet zeggen hoeveel rekeninghouders de dupe worden van de verhuizing naar Duitsland.

    • Bram Vermeulen