Schippers wil de huisartsen marktmores opdringen

De soap van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) en de huisartsen kent weer een nieuwe aflevering – het vestigingsbeleid. Wij huisartsen werken samen. Voor opengevallen plekken zoeken we graag een nieuwe dokter, maar dat is niet de bedoeling.

De NMa legt uit dat haar optreden het beleid van de wetgever ondersteunt. Ook de minister vindt dat nieuwe, jonge huisartsen ruim baan moeten krijgen. Zij nemen immers nieuwe initiatieven, zoals buitengewone werkuren en samenwerking met de fysiotherapeut en de diëtist. Wij zittende huisartsen doen dit blijkbaar allemaal niet.

Dit klinkt inderdaad als een groot probleem. Dat is het in de praktijk helemaal niet. Het vestigingsbeleid is altijd al een discussiepunt geweest. Nu vinden veruit de meeste huisartsen een werkplek, juist in een goede samenwerking met degenen die er al zijn. Ook doen wij veel aan innovatie, althans, wij deden dat, totdat de minister dit financieel afstrafte. Dat samenwerken met de diëtist en de fysiotherapeut doen we bijvoorbeeld al sinds die er zijn, alleen is het nu moeilijker, door de financiële drempel van de uitgeklede basisvoorziening. Misschien onderschat de minister haar rol in dezen.

Als het vestigingsbeleid in de praktijk dus een non-probleem is, moet er wel een andere reden zijn om de huisartsen zo op de huid te zitten. Dit is waarschijnlijk de drang om huisartsen de marktmores te leren.

Jammer, want ons werk valt domweg niet te rijmen met de tunnelvisie van minister Schippers, hoe dapper ze ook doorzet, nu met hulp van de NMa.

Heel jammer, want er is nog zo veel dat om krachtdadig aanpakken vraagt in de zorg, zoals het terugdringen van de bureaucratie, het in ere herstellen van de wijkzuster en samenwerking door de echelons heen in de acute zorg, maar ook in de zorg voor ouderen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat zou het mooi zijn als minister Schippers haar tomeloze energie eens hiervoor zou inzetten.

Anneke de Bres

Gepensioneerd huisarts, Oss

    • Anneke de Bres
    • Gepensioneerd Huisarts