Russische sonde 'aangevallen'

De Russische Marssonde Phobos-Grunt, die na lancering in november niet verder kwam dan de aardatmosfeer, is mogelijk aangevallen met een antisatellietwapen. Dat heeft de directeur van ruimtevaartorganisatie Roscosmos gisteren in een interview met de Russische krant Izvestia gezegd.

Vladimir Popovkin zei niet door wie of welk land zo’n aanval gepleegd zou zijn, maar hij doelde vermoedelijk op de VS. Hij zei het opvallend te vinden dat „onverklaarbare mankementen” steeds optreden op het moment dat sondes en satellieten boven een deel van de aarde vliegen dat Russische radars niet in de gaten kunnen houden. De Phobos-Grunt zou niet het eerste ruimtevaartuig zijn dat boven dit gebied in problemen is gekomen.

Popovkin verklaarde eerder nog dat een softwarefout vermoedelijk de oorzaak was. Zijn organisatie is door het incident (en eerdere mislukte missies – Roscosmos’ ruimtevaartuigen stortten vaker neer dan dat zij vliegen) in verlegenheid gebracht. Zaterdag zal de sonde naar verwachting neerstorten. Waar is onduidelijk, evenals of daarbij gevaar bestaat voor omwonenden.