Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Romney wint ook in New Hampshire - ‘nominatie kan snel beslist zijn’

Romney begroet aanhangers in Manchester, New Hampshire.
Romney begroet aanhangers in Manchester, New Hampshire. Foto Reuters / Jim Bourg

De kans dat Mitt Romney het namens de Republikeinen gaat opnemen tegen Obama, is vannacht weer een stuk groter geworden. Bij de voorverkiezingen in New Hampshire boekte hij een overtuigende overwinning op zijn rivalen.

De voormalig gouverneur van Massachusetts kreeg 39 procent van de stemmen. Hij bleef daarmee Ron Paul voor; die werd gekozen door 23 procent. Jon Huntsman, die voor de aftrap in Iowa vorige week bewust geen campagne voerde en alles op New Hampshire had gezet, werd derde. Zo’n 17 procent stemde op hem. Newt Gingrich kreeg net als Rick Santorum zeven procent. Rick Perry werd laatste met slechts een handjevol sympathisanten.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Conclusie: topavond voor Romney, in alle opzichten. Kreeg ook steun uit Tea Party, concurrentie weg, beeld van de onvermijdelijke kandidaat

Overwinning belangrijk voor steun uit eigen gelederen

Daarmee heeft Romney nu de eerste twee voorrondes bij de Republikeinen gewonnen. Een week geleden versloeg hij Rick Santorum nipt bij de caucus in Iowa. Zijn ongeslagen status kan een belangrijke reden zijn om ook de sceptici binnen zijn eigen partij ervan te overtuigen dat hij de juiste man is om het op 6 november tegen Obama op te nemen.

Niet zijn alom voorspelde zege, maar vooral de manier waaróp Mitt Romney vannacht won, duidt erop dat de strijd om de presidentskandidatuur wel eens snel beslist kan zijn, schrijft onze correspondent Guus Valk vanmiddag in NRC Handelsblad.

De echte winst voor Romney zit in de achtergrond van zijn kiezers. Hij slaagde er in ook de populairste kandidaat te worden onder Republikeinen die zich (ultra-)conservatief noemen, lage inkomens hebben of diep gelovig zijn. (…) Dit betekent dat hij verlost is van het stigma dat hij de Republikeinen niet kan verenigen, en de kandidaat is die alleen door de gevestigde orde wordt gesteund. Romney kan vanaf nu met recht betogen dat religieuze en conservatieve kiezers niet langer alleen bij kandidaten als Santorum of Gingrich horen.

Volgens Valk is het daarnaast goed nieuws voor Romney dat niemand uit de race stapte.

Het deelnemersveld blijft versnipperd, waardoor geen kandidaat de nog steeds grote aversie in de partij tegen Romney kan verenigen.

De volgende test is op 21 januari, wanneer South Carolina aan de beurt is. Romney zal het een stuk lastiger krijgen om ook in die conservatieve staat te winnen. Rick Perry, die al kansloos lijkt, wil daar de knoop doorhakken over het wel of niet voortzetten van de race.

‘Obama heeft geen ideeën meer’

Op die strijd concentreerde Romney zich ook bij zijn toespraak vannacht (volledige tekst hier), net als hij vorige week in Iowa deed. Obama “is zijn ideeën en zijn smoesjes kwijt”, zei hij. “We vragen de mensen in South Carolina vanavond om zich bij die in New Hampshire te voegen, zodat 2012 het jaar wordt waarin hij ook zijn presidentschap kwijt raakt.”

In een peiling van persbureau Reuters kwam Romney gisteren ook naar voren als veruit de populairste Republikeinse kandidaat, maar zijn achterstand op Obama bedroeg nog wel vijf procentpunten.