Romney scoort opvallend goed

MANCHESTER, NH - JANUARY 10: Volunteer Chris Gosselin (R) and Allison Gibbs, an employee with the Ron Paul campaign, position balloons at Paul's campaign event on January 10, 2012 in Manchester, New Hampshire. According to recent state-wide polls, Paul is in second place in a field of six hopefuls but still lags behind former Massachusetts Gov. Mitt Romney by more than 20 percentage points in this New England state. Andrew Burton/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney heeft gisteren een grote zege geboekt bij de Republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire. Niet alleen de omvang van zijn overwinning – 39 procent van de stemmen – maar ook de achtergrond van zijn kiezers is een opsteker voor Romney. Hij kreeg niet alleen steun van zijn vaste achterban van gematigde Republikeinen, maar ook van religieuze conservatieven en kiezers met lage inkomens.

Met de overwinning in New Hampshire kan Romney zich profileren als de kandidaat die de Republikeinse kiezers weet te verenigen. Tot nu toe werd Romney als te gematigd beschouwd om aantrekkelijk te zijn voor de conservatieve flank van de partij. Gisteren kreeg Romney echter de stem van kiezers die terecht hadden gekund bij een van zijn conservatievere rivalen, zoals Newt Gingrich of Rick Santorum, die hij vorige week in Iowa nipt versloeg.

Met bijna vier op de tien stemmen is Romney in New Hampshire ook voor het eerst boven de grens van 25 procent gekomen die hij telkens maar niet wist te doorbreken in de peilingen. Als hij ook hoog scoort in de voorverkiezingen in de volgende staten, North Carolina en Florida, kan Romney de signatuur krijgen van de onoverkomelijke tegenkandidaat van president Obama.

Het libertaire Congreslid Ron Paul werd tweede in New Hampshire met 23 procent van de stemmen. Zijn pleidooi voor een kleine overheid sloeg aan in New Hampshire, waar veel Republikeins verzet is tegen belastingverhogingen. Jon Huntsman kreeg 17 procent na een zeer intensieve campagne in de staat.

Rick Santorum, de grote verrassing in Iowa, haalde 9 procent van de stemmen, net als New Gingrich. De Texaanse gouverneur Rick Perry, vorig najaar nog een grote favoriet, kreeg minder dan 1 procent.

Nu Romney zijn koppositie heeft versterkt, nemen ook de aanvallen op hem toe. Tegenstanders vallen hem hard aan op zijn carrière als zakenman. Zelf laat hij zich daarop juist voorstaan.

In Romneys campagne staat de stelling centraal dat zijn financiële succes bij het private equity-bedrijf Bain Capital aantoont dat hij de Amerikaanse economie er ook weer bovenop kan helpen. Maar volgens Rick Perry bedreef Romney in die rol juist ‘aasgierenkapitalisme’, door bedrijven op te kopen, te reorganiseren met veel ontslagen en ze dan weer door te verkopen. Een groep die verwant is met Gingrich zendt in North Carolina op televisiestations fragmenten uit van een documentaire waarin Romney dit verwijt gemaakt wordt.

Als Romney de voorverkiezingen wint, kunnen de Democraten het beeld blijven uitbuiten van een meedogenloze vertegenwoordiger van het grote geld. Door de zwakke economie moet Obama hard vechten voor een herverkiezing in november.

Mitt Romney aan kop: pagina 10