Rechter in Parijs pleit Kagame alsnog vrij

Onderzoeksrechters in Parijs hebben gisteren een einde gemaakt aan de Franse these dat de huidige president van Rwanda, Paul Kagame, in april 1994 achter de dodelijke aanslag zat op de toenmalige president, Juvenal Habyarimana.

De aanslag geldt als het startsein voor de genocide waarin in 1994 honderdduizenden Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden vermoord.

De vraag wie het vliegtuig neerschoot waarin Habyarimana zat, leidt al jaren tot spanningen tussen Rwanda en Frankrijk. Frankrijk heeft Kagame’s partij sinds de genocide als schuldige in het vliegtuigincident aangewezen. In de meeste andere landen en in de Verenigde Naties wordt Kagame gezien als de bestrijder van de genocide.

De Franse onderzoeksrechter Marc Trevidic concludeert nu, na onder meer onderzoek in Rwanda te hebben gedaan, dat de raket waarmee Habyarimana’s vliegtuig werd neergeschoten, moet zijn gekomen van een legerbasis die in handen was van Habyarimana’s eigen soldaten.

Kagame, die de Tutsi-partij Rwandese Patriotten Front leidt en sinds 2000 president is, heeft altijd gezegd dat extremistische Hutu’s het vliegtuig neerschoten en Kagame’s partij de schuld gaven als voorwendsel voor een reeds geplande genocide.

De Franse onderzoeksrechters ondersteunen met hun analyse volgens Franse media de facto de these dat de schuld bij Hutu-extremisten moet worden gezocht, al spreken zij zich niet direct uit over de daders. Ze constateren alleen dat de raket kwam vanuit een kamp waar Kagames soldaten geen toegang toe hadden.

In 2006 oordeelde een Franse rechter nog dat de raket door aanhangers van Kagame uitgevoerd moest zijn. Kagame verbrak toen alle diplomatieke banden met Frankrijk.

Rwanda heeft laten weten dat de conclusie van de onderzoeksrechters „een einde maakt aan een 17 jaar durende campagne van ontkenning van de genocide.” Sinds zijn aantreden in 2007 streeft president Sarkozy naar betere banden met Rwanda.