Onrust in Nigeria groeit - Boko Haram dreigt met meer aanslagen

Leider Abubakar Shekau van de radicale islamitische organisatie Boko Haram kondigt meer aanslagen in Nigeria aan.

De leider van de radicale islamitische organisatie Boko Haram heeft op een videoboodschap gezegd dat er meer aanslagen zullen volgen in Nigeria de komende tijd. Ook vanmiddag vielen er weer vier doden bij een aanslag op christenen in het noordoosten van het land.

De slachtoffers probeerden met een bus het dreigende geweld in het noorden te ontvluchten, maar werden onderweg beschoten.

De videoboodschap onderstreept volgens analisten het leiderschap van imam Abubakar Shekau binnen Boko Haram. Dat werd tot nu toe als een wat versplinterde organisatie gezien, waarvan een kleine afsplitsing het merendeel van de vele aanslagen op zijn geweten heeft.

Alleen al het laatste jaar kwamen bij aanslagen van Boko Haram zeker tussen de 500 en 700 mensen om. De laatste week zou het dodental 67 zijn, volgens de Nigeriaanse overheid.

Op televisiezender Al-Jazeera legt expert Michael Amoah de situatie in Nigeria uit:

Boko Haram buit spanningen tussen noorden en zuiden Nigeria uit

Boko Haram probeert al tijden de immer broeiende spanning tussen het zuiden en noorden van Nigeria op te stoken.

In zijn recente videoboodschap hekelt Shekau de kritiek van president Goodluck Jonathan op zijn sekte en zinspeelt hij er op dat Boko Haram in het droge en arme noorden van Nigeria veel meer steun geniet dan de (zuidelijke) autoriteiten denken.

Mensen in het zuiden van Nigeria zijn doorgaans relatief rijker (door de olie die daar gewonnen wordt) en beter opgeleid dan de noordelingen. In het zuiden wonen bovendien met name christenen. Het noorden van Nigeria is overwegend islamitisch.

Van scootershootings naar grote bomaanslagen

Boko Haram wil in heel Nigeria de islamitische sharia-wetgeving invoeren, ook voor christenen. Nu is het nog zo dat de sharia alleen van toepassing is op moslims.

Boko Haram werd berucht om zijn ‘scootershootings’, maar heeft zichzelf het laatste jaar snel ontwikkeld. De organisatie werkt ondertussen ook veel met autobommen.

Boko Haram pleegde in augustus vorig jaar een bomaanslag op het kantoor van de Verenigde Naties en afgelopen Kerst op een katholieke kerk.

Ook onrust in het zuiden van Nigeria door afschaffing benzinesubsidies

De spanningen in Nigeria lopen de laatste tijd steeds verder op. Niet alleen door de aanslagen van Boko Haram in het noorden, maar ook door de stakingen en protesten in het zuiden.

Die stakingen zijn het gevolg van de afschaffing van subsidies op benzine door de overheid, onder druk van internationale organisaties als het IMF. De binnenlandse brandstofprijzen in de grootste olie-exporteur van Afrika verdubbelden daardoor in één klap.

De religieuze spanningen in het noorden en de economische spanningen in het zuiden vormen een serieuze bedreiging voor de toch altijd al broze stabiliteit in het land met de meest inwoners van Afrika.

De 160 miljoen Nigerianen zijn verdeeld over een onwaarschijnlijk aantal van ruim 250 etniciteiten die zeker zo’n 500 verschillende talen spreken. Het land heeft een lange historie van etnisch geweld en burgeroorlog.

Eind de jaren zestig splitste de de-facto onafhankelijke staat Biafra zich bijvoorbeeld al enige tijd af van de rest van het land, na bloedige moordpartijen op de Igbo-bevolkingsgroep die zich terugtrokken in dit zuidelijke gebied in de olierijke Nigerdelta.