Nieuwe Britse prijs beloont felste recensie

Een nieuwe boekenprijs moet de schrijvers van gewaagde boekrecensies in Groot-Brittannië belonen. De Hatchet Job of the Year Award gaat naar de scherpste recensie uit de Britse dagbladen van vorig jaar.

De acht finalisten werden dinsdag aangekondigd. Een van de genomineerden is criticus Mary Beard. Ze noemde het boek De Zeven Levens van Rome van Robert Hughes, dat ook in het Nederlands verscheen, ‘nog net geen schande’.
Een andere kanshebber is de recensie van Alsof het Voorbij Is, waarmee Julian Barnes de prestigieuze Booker Prize won. De criticus in kwestie noemde het boek ‘niet verschrikkelijk’, om daar aan te voegen dat het ‘gewoon zo middelmatig’ was.

De prijs werd opgezet door de recensiesite The Omnivore en wordt op 7 februari uitgereikt. De winnaar krijgt een jaarvoorraad ingemaakte garnalen. Zowel de recensenten als hun slachtoffers worden voor de prijsceremonie uitgenodigd. (Novum/AP)

    • Roderick Nieuwenhuis